01.12.2010

Do jari by v 24 obciach na Slovensku mali znížiť povodňové riziko

M. TEKELYOVÁ, moderátorka:
"Do jari by v 24 obciach na Slovensku mali znížiť povodňové riziko. Spolu 24 projektov je súčasťou projektu revitalizácie krajiny financovaného z rezervy premiérky RADIČOVEJ."

M. GALAJDA, redaktor:
"Jednotlivé obce by mali urobiť také zásahy do problémových častí svojich katastrov, aby čo najviac znížili riziko povodňových vĺn. Splnomocnenec vlády pre integrovaný manažment povodí a krajiny Martin KOVÁČ."

M. KOVÁČ:
"Môže ísť o vytvorenie vsakovacích jám, odrážok na lesných cestách, o maličké prehrádzky, ktoré budú zadržiavať ten povrchový odtok hlavne v tých horných častiach povodí tak, aby sa znížil nápor týchto vôd na (...) obce."

M. GALAJDA:
"Terénne úpravy, pri ktorých nájde prácu spolu 315 ľudí, by mali byť hotové do marca 2011. Podľa odborného poradcu projektov Petra STRAKU zemné práce nebudú to najťažšie, čo ich čaká."

P. STRAKA:
"Asi najťažšia úloha, to je zmeniť prístup tých hospodárov, lesníkov, poľnohospodárov ku krajine, lebo potom myslenie je tak zakonzervované - poďme rýchlo vyťažiť tú krajinu, a nedajme jej ani šancu sa obnoviť."

M. GALAJDA:
"Štartovacie projekty v 24 obciach by mali mať svojich nasledovníkov už na budúci rok, kedy by sa do protipovodňovej prevencie malo zapojiť ďalších 150 obcí."

STORIN

Rádio Expres