29.10.2010

Peniaze na povodne nemajú chýbať

Poznámka: vláda rokovanie Program revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí povodne protipovodňové opatrenia manažment povodní PVLka - výstup splnomocnenec vlády Kováč vláda rokovanie

Moderátor:
"Najviac peňazí na protipovodňové aktivity z projektu revitalizácie krajiny dostanú z rezervy predsedníčky vlády obyvatelia Prešovského kraja. Z celkovej sumy 580 000 eur, ktoré im vyčlenila, to bude viac ako 400 000. Peniaze dostanú aj obce v Košickom a Žilinskom kraji."

S. PŇAČKOVÁ, redaktorka:
"Pomoc v stredu odklepla vláda. Pilotný projekt zastrešený z RADIČOVEJ rezervy už odštartoval. Peniaze pôjdu na 24 projektov do pokladníc 23-och obci. Je to preto, že obec Hranovnica má dostať dva balíčky peňazí na dva odlišné projekty. Okrem 430 000 eur pre 17 obcí zo Šariša, pôjde 80 000 eur trom obciam zo Žilinského kraja a 70 000 eur trom obciam v Okolí Košíc. Na základe čoho ste vyberali tie obce?"

Zs. SIMON, minister pôdohospodárstva:
"To vykonával splnomocnenec vlády."

M. KOVÁČ, vládny splnomocnenec:
"Určite bude najvhodnejšie aby sa začalo od tých horných častí povodí."

S. PŇAČKOVÁ:
"Pilotný projekt beží asi mesiac a pol. Terénne práce sa začnú v priebehu asi dvoch týždňov. Pracovať sa bude napríklad v Oščadnici, Krivanoch, Petranoch, Ťahanovciach či Svinici."

M. KOVÁČ:
"To nie je na to aby boli zaťažení lesníci alebo farmári novými povinnosťami. Im sa môže rozšíriť ich hospodárska činnosť o dimenziu ochrany vody v území a ochrany pôdneho fondu."

S. PŇAČKOVÁ:
"Tento projekt na podporu ochrany krajiny nebude jediný."

I. RADIČOVÁ, predsedníčka vlády:
"Tie ďalšie by mali už na jar v ďalších územiach Slovenska začať fungovať."

S. PŇAČKOVÁ:
"Spolu sa má do šiestich až desiatich rokov preinvestovať miliarda eur. Na budúci rok sa počíta s viac ako 30 miliónmi."

I. RADIČOVÁ:
"Tie peniaze sú zakalkulované v štátnom rozpočte."

S. PŇAČKOVÁ:
"A problém s financovaním protipovodňových opatrení by nemal byť ani potom."

I. RADIČOVÁ:
"S týmito sumami na toto štvorročné obdobie sa normálne počíta tak v štátnom rozpočte ako aj zo zdrojov EÚ."

S. PŇAČKOVÁ:
"Tieto peniaze budú môcť získať obce, ktoré sa zapoja do ďalších projektov. Pripraviť si musia konkrétne návrhy opatrení, ktoré zlepšia situáciu v obci. Splnomocnenec hovorí, že podpora má smerovať do desiatok až stovky obcí."

STORIN

TV Markíza