03.11.2010

Program revitalizácie krajiny rozdelí v rámci protipovodňovej ochrany zodpovednosť medzi štát a samosprávu

A. ŠÍPOŠOVÁ, moderátorka:
"Súčasťou boja s povodňami je aj vládny program revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu. Jeho cieľom je zadržiavanie dažďovej vody, ktorá spôsobuje záplavy a obnova poškodenej krajiny. Program má zároveň znižovať aj riziká sucha."

T. DEŠKOVÁ, redaktorka:
"Prvé projekty odštartovali v 24 obciach v povodiach riek Ondava, Torysa, Hornád, Váh a Kysuca. Vláda na ich realizáciu vyčlenila 580-tisíc eur z rezervy premiérky Ivety RADIČOVEJ. V nasledujúcich rokoch však má byť do programu investovaná oveľa vyššia suma. Hovorí splnomocnenec vlády pre územnú samosprávu a integrovaný manažment povodí a krajiny Martin KOVÁČ."

M. KOVÁČ:
"Celý program je stavaný na horizont šiestich až desiatich rokov. Jeho hlavným merateľným kritériom bude vybudovanie vodozádržných štruktúr v mikroštruktúrach krajiny v objeme 250 miliónov metrov kubických. Môžeme hovoriť o programe v hodnote zhruba jednej miliardy eur."
T. DEŠKOVÁ:
"Jednou z obcí, ktoré sa v štartovacej fáze do realizácie tohto plánu pustili, je aj Malá Lodina neďaleko Košíc. Za 20-tisíc eur, ktoré obec dostala, sa podľa starostky Adriany FEČKOVEJ dá urobiť poriadny kus roboty."

A. FEČKOVÁ:
"Tie opatrenia vodozádržné by mali obsahovať vybudovanie jednoduchých odrážok a hrádzok, a tieto by mali zabezpečiť, aby tá voda, ktorá je veľmi dravá z tých lesov, aby čo najdlhšie zostala v tom teréne, a potom pozvoľne nám prichádzala do obce."
T. DEŠKOVÁ:
"Okrem zlepšenia ochrany pred povodňami má program ďalší výrazný efekt, zvyšuje zamestnanosť."
A. FEČKOVÁ:
"V rámci toho projektu zamestnáme 10 ľudí ako tzv. vodných robotníkov a koordinátorom bude tzv. vodný majster. Spájam to ako veľmi dobrú vec, že ľudia budú mať prácu a táto práca bude prospešná pre nás všetkých, aby sme zabraňovali vzniku povodní z lesa."
T. DEŠKOVÁ:
"Skúsenosti obcí zo štartovacej fázy projektu by mali podľa Michala KRAVČÍKA z mimovládnej organizácie Ľudia a voda poslúžiť pre vytváranie ďalších grantov."

M. KRAVČÍK:
"Myšlienkou je vymyslieť efektívny grantový systém, o ktorý by sa mohli uchádzať rôzne komunity, ktoré by mohli čerpať z týchto peňazí na to, aby si sanovali svoje životné prostredie."

T. DEŠKOVÁ:
"Obce sa majú o vodozádržné systémy starať 20 rokov. Podľa vlády tak program revitalizácie krajiny rozdelí v rámci protipovodňovej ochrany zodpovednosť medzi štát a samosprávu."

STORIN

Slovenský rozhlas