03.12.2010

Vodné hospodárstvo a kontrola pred povodňami

V dňoch 24. – 26. novembra 2010 sa z iniciatívy medzivládnej organizácie Enterprise Europe Network a za účasti Ministerstva infraštruktúry a životného prostredia a Ministerstva pre vodné hospodárstvo Holandského kráľovstva ako i v spolupráci s Európskou komisiou, konalo v poradí druhé pracovné stretnutie na pozvanie Obchodnej komory Holandského kráľovstva na tému Vodné hospodárstvo a kontrola pred povodňami (Water Management and Flood Control). Konferencia sa konala v Haagu v sídle Obchodnej komory za účasti zástupcov členov Obchodnej komory, početných diplomatických a obchodných zastupiteľstiev vrátane SR, zástupcov firiem a spoločností zaoberajúcimi sa vodným hospodárstvom a manažmentom krajiny nie len z Holandska ale i z Čiech, Maďarska, Belgicka a Francúzska. Za Slovenskú republiku sa stretnutia zúčastnili splnomocnenec vlády SR pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny Ing. Martin Kováč a externý odborný konzultant programu Revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR RNDr. Peter Straka, PhD, ktorý zastupoval ako externý spolupracovník ZMOS -u aj záujmy obcí a samospráv na Slovensku. Oficiálna časť formou konferencie za účasti asi stovky prítomných sa konala dopoludnia 25.11.2010 prezentáciou Holandského projektu Room for River prezentovanou vysokým riaditeľom Ministerstva pre infraštruktúru a životné prostredie Holandského kráľovstva. Splnomocnenec vlády SR Ing. Martin Kováč vystúpil s obsiahlym príspevkom a prezentáciou, kde predstavil vládou SR schválený Program revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí a súčasne aj ciele, ktoré chce vláda SR dosiahnuť.
Jeho príspevok mal podnadpis The Contribution of the Small Country to Global Environmental Problems Solution a kde prezentoval aj nezanedbateľný význam tohto Programu a jeho konkrétnych projektov pri riešení globálnych environmentálnych problémov vrátane znižovania otepľovania klímy, redukcie klimatickej zmeny, obnovy vodného cyklu krajiny a k riešeniu mnohých súvisiacich sociálnych a politických otázok. Dr. Peter Straka následne prezentoval význam revitalizácie krajiny, stabilizácie biodiverzity a obnovy ekosystémových funkcií nie len pre povodňovú prevenciu ale aj pre adaptáciu krajiny na globálne antropogénne zmeny a význam a postavenie miestnych komunít, obcí a samospráv pri riešení týchto problémov na demokratických a subsidiárnych princípoch. Na konferencii odzneli mnohé ďalšie početné príspevky vrátane ekonomických a právnych nástrojov Európskej komisie ako i prezentácie ďalších možných synergických prístupov. Na neformálnej diskusii poobede sa generovali a konkretizovali možné formy spolupráce a integrácie, príspevky zástupcov SR mimoriadne zaujali celé auditórium.

Druhý deň sa uskutočnila exkurzia do jedného z realizačných miest projektu Room for River v oblasti Munnikenland na rieke Waal a jej zátopovej oblasti. Zástupcov zo Slovenska najviac zaujímala otázka priestorového plánovania a dlhodobej vízie funkčnosti zmeny využívania krajiny (vybudovanie cca 300 ha poldra a mokraďových oblastí ako rezerva pre vybreženie rieky, súčasne aj ako budúcej sústavy NATURA 2000 - SPA), ako aj práca s vlastníkmi pôdy a samosprávou celej oblasti. Priamo na mieste boli prezentované technické riešenia, premiestňovanie malých sídiel a ich zdôvodňovanie ako i komplexné prinavrátenie tejto krajiny do poloprírodného stavu otvoreného k rieke s významným príspevkom redukcie povodňovej vlny a vzniku nového chráneného a rekreačného územia.

Takéto stretnutie neostalo bez odozvy a kontakty a možnosti sa budú naďalej rozširovať a postupne sa bude formovať aj konkrétna spolupráca.

fotogaleria Prezrieť fotogalériu