25.07.2011

Opatrenia prevencie pred povodňami účinne pomáhajú obciam znižovať povodňové škody a výskyt povodňových situácii

Kontrolu realizácie prác na vodozádržných a revitalizačných opatreniach v obciach zaradených do prvého realizačného projektu Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR (1. RP Program) začali v uplynulých dňoch splnomocnenec vlády SR pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny – Ing. Martin Kováč a výkonný manažér programu – Ing. Michal Kravčík, CSc.

Do projektu sa celkovo zapojilo 190 obcí a v niektorých už zrealizovali takmer 70 percent prác, v ďalších obciach sa práce zrealizovali v rozsahu 20 až 30 percent. Splnomocnenec Martin Kováč začal kontroly vykonaných prác a návštevu obcí v Trenčianskom, Nitrianskom a Banskobystrickom kraji. Počas posledného týždňa navštívil mestá Považská Bystrica a Hlohovec a obce Beladice, Ladice, Horná Mariková, Hosťovce, Topoľčianky, Brehy, Dolná Trnávka, Zbyňov, Lietava a Sklabiňa. Výkonný manažér programu Michal Kravčík navštívil obce v Žilinskom, Banskobystrickom a Prešovskom kraji: Hajnačka, Orešany, Hrnčiarske Zalužany, Sušany, Šiatorská Bukovina, Dunajov, Povinná, Nová Ľubovňa, Krivany a Dravce.

Skúsenosti obcí zo zapojenia sa do 1. RP Programu sú veľmi dobré a starostovia realizované opatrenia hodnotia pozitívne. S prácou sú spokojní aj pracovníci obcí zamestnaní prostredníctvom §50j zákona o službách zamestnanosti. Opatrenia vítajú aj obyvatelia obcí. Takmer polovica zo zapojených obcí zhodnotila, v rámci uskutočnenej ankety zo strany splnomocnenca, že projekt pomohol znížiť riziká povodní a v tých lokalitách, kde už boli práce vykonané, sa aj po väčšom daždi ukázali ako úspešné.

Najviac obcí, ktoré realizujú práce v rámci 1.RP Programu sa nachádza v Prešovskom kraji - 86, nasleduje Žilinský kraj - 40, Banskobystrický kraj - 32, Košický kraj - 17, Trenčiansky kraj - 7, Nitriansky kraj - 5 a Trnavský kraj - 4 obce.

Projekty, ktoré sa začali realizovať v obciach prispievajú k zadržaniu vody v krajine, znižujú erózne procesy v poškodenej krajine, zlepšujú miestnu mikroklímu a biodiverzitu a celkovo tieto opatrenia zlepšujú vzhľad krajiny.

Na realizáciu prác do 1. RP Programu obce zapojili viac ako 1 700 uchádzačov o zamestnanie cez § 50j zákona o službách zamestnanosti. Minimálne rovnaký počet pracovníkov zapájajú do prác zhotovitelia a obce, ktoré realizujú práce svojpomocne. Zo 190-tich obcí sa 20 z nich rozhodlo práce realizovať svojpomocne. Celkovo je do prác v teréne zapojených viac ako 6 500 uchádzačov o zamestnanie, ktorí sa podieľajú aj na údržbe vodných tokov a v lesoch. Obce, ktoré sa zapojili do 1. RP, majú vytvoriť minimálne 5,7 mil. m3 vodozádržných prvkov. Reálne však vytvoria viac - až 6,097 mil. m3 čo je viac o 397 000 m3, t. j. 7% navyše, vo finančnom vyjadrení je to prínos 1. RP navyše o 1,588 mil. € (pri prepočte 4 € na m3).

Na rokovanie vlády je pripravený Druhý realizačný projekt Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí a krajiny 2011. Do projektu sa má zapojiť 300 obcí, ktoré majú vytvoriť viac ako 2,4 mil. m3 vodozádržných prvkov. Na financovanie projektov obcí je určená suma 6,9 mil. eur.

Splnomocnenec vlády M. Kováč a výkonný manažér programu M. Kravčík vyjadrujú spokojnosť s prácami, ktoré sa doteraz uskutočnili. Prvé skúsenosti po tohtoročných búrkach dokazujú, že napriek silným dažďom v uplynulých dňoch v lokalitách, kde boli zrealizované tieto projekty, sa výrazne znížili negatívne dopady lokálnych bleskových povodní, znížili sa výrazne alebo úplne eliminovali materiálne škody a znížila sa miera povodňových rizík v spádovom území. Napríklad v obciach Sklabiňa, Mýtna, Lietava, Zbyňov, Horná Maríková či Krivany, napriek intenzívnej búrkovej činnosti, nezaznamenali povodňové situácie, ktoré by bez realizácie vodozádržných opatrení v obciach s veľkou pravdepodobnosťou nastali. Realizácia prác v obciach ďalej pokračuje.

Starostovia a zhotovitelia prác majú možnosť vymeniť si doterajšie skúsenosti s realizáciou 1. RP Programu v obci Demjata (okres Bardejov), kde sa v stredu 27. júla 2011 o 13.00 h uskutoční na Obecnom úrade prvé regionálne stretnutie obcí zapojených do projektu. Podujatie bude spojené s prehliadkou zrealizovaných prác v teréne v obci Demjata.

Ďalšie regionálne stretnutia sú naplánované na budúci týždeň.

Ing. Martin Kováč - splnomocnenec vlády SR pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny

Ing. Michal Kravčík, CSc. - výkonný manažér programu

fotogaleria Prezrieť fotogalériu