24.01.2011

Splnomocnenec vlády SR pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny Ing. Martin Kováč sa stretol 20. januára 2011 na Úrade vlády SR so zástupcami humanitárnych organizácií a zástupcami ústrednej štátnej správy

Predmetom stretnutia bola výmena skúseností v oblasti poskytovania humanitárnej pomoci počas mimoriadnych situácií doma a v zahraničí. Humanitárne organizácie prezentovali na spoločnom stretnutí svoje aktivity na Slovensku počas povodní v minulom roku. Zástupcovia rezortov ústrednej štátnej správy objasnili viaceré usmernenia, ktoré sa týkali mimoriadnych situácií, tézy pripravovanej novelizácie zákona o civilnej ochrane a prekonzultovali spolu skúsenosti získané počas povodní v roku 2010.

Zúčastnení zástupcovia skonštatovali, že spoločné stretnutie zorganizované splnomocnencom vlády Martinom Kováčom bolo prínosom a spolupráca medzi humanitárnymi organizáciami a ústrednou štátnou správou a samosprávou je veľmi užitočná. Účastníci stretnutia sa dohodli, že navrhnú súbor opatrení a zlepšení pre poskytovanie humanitárnej pomoci a pre zlepšenie koordinácie jej poskytovania v podobných situáciách ako sú povodne. Budú obsahovať návrhy na zlepšenia výmeny informácií, návrhy na zlepšenie spolupráce s krízovými štábmi, vysvetlenia oprávnenosti niektorých výdavkov na zabezpečovacie a záchranné práce, ale aj odporúčania na vhodné postupy a metodiky, ktoré budú využité pri podobných živelných pohromách.

Koordinácia medzi týmito organizáciami by mala priniesť pre občanov lepšiu a efektívnejšiu pomoc a odstrániť nedostatky, ktoré vznikli počas minuloročných povodní.

Ako uviedli na stretnutí zástupcovia humanitárnych organizácií, pre občanov postihnutých povodňami v minulom roku bola z ich strany poskytnutá  nielen finančná a materiálna pomoc, ale podieľali sa aj na evakuácii obyvateľov, zabezpečovali stravovanie a občerstvenie pre zásahové zložky. Pre občanov, ktorí boli postihnutí zosuvmi pôdy, poskytovali aj právne poradenstvo. Išlo o obyvateľov, ktorí mali staticky narušené rodinné domy a ktorým  poskytli poradenstvo pri sanácii domov a zabezpečili vypracovanie aj niekoľkých statických posudkov na ohrozené domy. Spolu humanitárne organizácie poskytli pomoc za viac ako 1 milión 600 tisíc €. Boli to finančné príspevky predovšetkým pre domácnosti, ale aj na obnovu budov ako sú napríklad základné školy a na niektoré protipovodňové opatrenia. Zbierky na pomoc postihnutým občanom povodňami  organizovali humanitárne organizácie až do konca roka 2010.

fotogaleria Prezrieť fotogalériu