PHARE Predvstupová pomoc EÚ a bilaterálna spolupráca
Prechodný fondNárodný program PhareTwinningProgram (CBC)Tendre a výzvyHorizontálne programyKomunitárne programyISPASAPARDMonitorovanie programovHodnotenieHLWGBilaterálna a multilaterálna spolupráca DokumentyIné stránkyKontakt

Bilaterálna spolupráca v roku 2004


NÓRSKY FINANČNÝ MECHANIZMUS a FINANČNÝ MECHANIZMUS EHP


Blokové schémy
Individuálne projekty
Programy
Pravidlá a postupy

Podrobné ustanovenia

Slovenská republika po vstupe do EÚ vstúpila aj do Európskeho hospodárskeho priestoru, do ktorého patria aj krajiny EFTA. Na základe dohody medzi EÚ a krajinami EFTA Nórske kráľovstvo poskytne Slovenskej republike ročne finančnú pomoc v celkovej sume 13,36 miliónov EUR v období od 1. mája 2004 do 30. apríla 2009.

Cieľom tejto pomoci je prispieť k zmierneniu hospodárskych a sociálnych nerovností v Európskom hospodárskom priestore prostredníctvom grantov na investičné a rozvojové projekty v nasledovných prioritných oblastiach:

  • Ochrana životného prostredia vrátane ochrany životných podmienok prostredníctvom zníženia znečisťovania a podpory v oblasti obnoviteľných energií
  • Podpora trvalo-udržateľného rozvoja prostredníctvom lepšieho využívania a manažmentu zdrojov
  • Ochrana európskeho kultúrneho dedičstva vrátane verejnej dopravy a obnovy miest
  • Rozvoj ľudských zdrojov prostredníctvom podpory vzdelávania a školení, posilnenia administratívnych alebo verejných kapacít miestnych správnych orgánov a ich inštitúcií
  • Zdravie a starostlivosť o deti
  • Implementácia Schengenského acquis, podpora Národných Schengenských akčných plánov ako aj posilnenie súdnictva;
  • Životné prostredie s dôrazom na posilnenie administratívnych kapacít na implementáciu príslušnej legislatívy a investícií pre infraštruktúru a technológiu, najmä pre miestne odpadové hospodárstvo;
  • Regionálna politika a cezhraničné aktivity;
  • Technická pomoc vzťahujúca sa na implementáciu acquis communautaire.
  • Akademický výskum vo všetkých vyššie uvedených prioritách
Národný kontaktný bod v SR je sekcia pre európske záležitosti ÚV SR. Vykonáva celkovú zodpovednosť za riadenia aktivít finančného mechanizmu EEA v SR. Plní funkciu kontaktného bodu medzi príjemcami pomoci a Úradom finančného mechanizmu pre EEA. Okrem toho zodpovedá za identifikáciu, plánovanie, implementáciu a monitorovanie schválených žiadosti vrátane čerpania prostriedkov finančného mechanizmu EEA. Úrad vlády, ako riadiaci a koordinačný orgán, v súčasnosti pripravuje Implementačnú stratégiu nórskeho finančného nástroja, ktorá bude súčasťou Memoranda o porozumení.

Pravidlá a postupy implementácie finančného mechanizmu pre EEA sú upravené v dokumente "Pravidlá a postupy pre implementáciu finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru na roky 2004 - 2009", ktoré boli prijaté Výborom pre finančný mechanizmus Európskeho hospodárskeho priestoru.

Za riadenie finančného mechanizmu EEA zodpovedá Výbor finančného mechanizmu. Výbor vydáva základné pravidlá a postupy pre implementáciu, ako aj ďalšie usmernenia v tejto oblasti. Zároveň schvaľuje poskytovanie finančných prostriedkov na realizáciu špecifických foriem pomoci - t.j. individuálne projekty, programy (skupina projektov), schémy pre blokové granty a tzv. seed Money.

Na národnej úrovni bude výberom žiadosti, ktoré budú zasielané na Úrad pre finančný mechanizmus EEA poverený Národný riadiaci a monitorovací výbor. Kritéria na výber žiadosti na poskytnutie príspevku, ktoré budú odporúčané a zasielané na Úrad pre finančný mechanizmus EEA budú presne špecifikované vo výzve na predkladanie projektov.

Čerpanie prostriedkov finančného mechanizmu EEA sa realizuje nasledovnými formami pomoci:

Individuálny projekt je ekonomicky nedeliteľný súbor prác s jasne identifikovaným cieľom. Môže obsahovať jeden alebo viac podprojektov. Minimálna výška príspevku zo zdrojov EEA je 250 tis. EUR.
Programy je portfolio samostatných projektov vypracovaných a realizovaných za účelom dosiahnutia spoločne zadefinovaných cieľov. Jednotlivé čiastkové projekty sú prepojené spoločnou témou alebo cieľom, prípadne sú zamerané na špecifickú národnú tému. Program je založený na princípe partnerstva a dohode viacerých subjektov o dosiahnutí spoločného cieľa.
Blokové granty sú fondy prostriedkov, vytvorené s jasne definovaným účelom, ktoré môžu byť použité ako finančná pomoc jednotlivcom, organizáciám alebo inštitúciám. Blokové schémy sú zamerané na pomoc pri implementácií projektov, kde konečný užívateľ je príliš malý na to, aby jeho projekt bol z hľadiska efektívnosti nákladov administrovaný na individuálnej báze.

Časové obdobie poskytovania financií

Obdobie oprávnenosti je stanovené od 1. 5. 2004 do 30. 5. 2009. V rámci tohto obdobia je možné vytvárať záväzky vo vzťahu k finančnému mechanizmu EEA. Posledná žiadosť o poskytnutie príspevku môže Slovenská republika predložiť na Úrad pre finančný mechanizmus EEA do 31. januára 2009. Žiadosti o poskytnutie príspevku na úrovni Národného kontaktného bodu budú prijímané do 31. 10. 2008. Projekty sa predkladajú na 2 ročné obdobie. Výzvy sa budú vypisovať najviac 4krát do roka. Čerpanie prostriedkov začne až v roku 2005.

Subjekty oprávnené predkladať projekty

Orgány verejnej alebo súkromnej sféry, mimovládne neziskové organizácie, ktoré sú ustanovené ako legálne subjekty a fungujúce vo verejnom záujme - národné, regionálne a mieste orgány, vzdelávacie a výskumné inštitúcie, environmentálne organizácie a dobrovoľné a komunitné organizácie, verejno-súkromné partnerstvá.

Princíp spolufinancovania a miera kofinancovania

Finančné prostriedky sú doplnkové zdroje financovania aktivít vo vybraných prioritných oblastiach, pričom tieto zdroje nesmú nahrádzať finančnú podporu na danú oblasť z iných zdrojov. Maximálna výška spolufinancovania pre projekty verejného sektora je 85% z celkových nákladov a pre súkromný sektor príspevok nesmie prekročiť 60% z celkových nákladov. V prípade kombinácie týchto doplnkových zdrojov k zdrojom ES a iným zdrojom celková maximálna miera spolufinancovania nesmie prekročiť 90% z celkových nákladov. Miere kofinancovania po posúdení jednotlivých rozpočtov a všetkých relevantných faktorov môže byť aj nižšia ako sú stanovené maximálne hranice.

Územná oprávnenosť

Na predkladanie žiadosti o získanie finančného príspevku je oprávnené celé územie Slovenskej republiky. Pri posudzovaní žiadosti sa však prihliada na prínos projektu z hľadiska redukcie ekonomických a sociálnych disparít v rámci Slovenskej republiky a EEA.

Kontaktná osoba na Slovensku:

RNDr. Mária Berová
Hlavný štátny radca

Odbor koordinácie predvstupových fondov a bilaterálnej spolupráce
Štefánikova 2
813 70 Bratislava
tel. + 421 2 5729 5532
e-mail: maria.berova@government.gov.sk

Užitočné stránky:
www.europaportalen.no
www.norgesportalen.no
www.eu-norway.org
www.secretariat.efta.int
www.eeagrants.org
odin.dep.no/


© Úrad vlády SR 2005 - 2011 Powered by: SysCom