Trustový fond dekády


Trustový fond dekády je flexibilným finančným nástrojom na podporu spoločných aktivít Medzinárodného riadiaceho výboru. Trustový fond nefinancuje projekty súvisiace priamo s realizáciou národných akčných plánov. Rovnako nefinancuje ani individuálne projekty týkajúce sa iba jednej krajiny, ale spoločné typy aktivít.

Trustový fond dekády je spravovaný Svetovou bankou, ktorá má skúsenosti s riadením multidonorských trustových fondov. Trustový fond dekády je financovaný z príspevkov všetkých členských krajín ako i zainteresovaných medzinárodných partnerských organizácií. Na spôsobe financovania dekády sa dohodli členské štáty na Medzinárodnom riadiacom výbore v Bukurešti v roku 2005.V zadávacích podmienkach dekády sa na rok 2006 určila minimálna výška príspevku 20 000,- EUR. Open Society Institut prispel do trustového fondu rovnakou sumou.

V každom nasledujúcom roku rozhodne Medzinárodný riadiaci výbor o minimálnej čiastke ročného príspevku. Predsedníctvo dekády navrhne Medzinárodnému riadiacemu výboru rozpočet na činnosti, ktoré sa budú vykonávať počas predsedníctva, a ktoré pokrýva trustový fond. Medzinárodný riadiaci výbor schváli rozpočet na nadchádzajúci finančný rok dekády na výdavky, ktoré vzniknú trustovému fondu. Sekretariát predsedníctva dekády spolupracuje s trustovým fondom v súvislosti so všetkými medzinárodnými komunikačnými kampaňami a programami.

Trustový fond odporuje dva hlavné typy aktivít:

1) aktivity zamerané na podporu realizácie národných akčných plánov (technickú pomoc, vzdelávanie, workshopy); 

2)   aktivity zamerané na monitoring a hodnotenie realizácie národných akčných plánov (identifikácia a zber údajov) vo všetkých účastníckych krajinách dekády.

Uvedené definície okruhov aktivít sú dostatočne široké na to, aby vyhoveli väčšine aktivít, ktoré sa vzťahujú na získavanieznalostí a na šírenie skúseností z realizácie akčných plánov dekády. Trustový fond napríklad podporí náklady spojené s účasťou konzultantov (expertov pozvaných na workshopy), náklady spojené s workshopmi a cestou do jednotlivých členských krajín dekády a pod.