História a dôvody vzniku dekády


História a dôvody vzniku dekády

Dekáda vznikla na prvej regionálnej konferencii o Rómoch na vysokej úrovni, ktorá sa konala v Bukurešti v roku 2003. Na tomto podujatí oznámili predsedovia vlád a vysokí predstavitelia vlád Bulharska, Chorvátska, Českej republiky, Maďarska, Macedónska, Rumunska, Srbska a a Čiernej hory a Slovenska ich úmysel naštartovať dekádu. Podpora z ich strany signalizuje veľkú zmenu v politike voči Rómom a prejav politickej vôle pre uskutočnenie potrebných reforiem. Zakladajúce členské krajiny vyzvali aj ostatné krajiny, aby sa k dekáde pripojili.

Po rozšírení Európskej únie o nové členské krajiny v roku 2004 a 2007 sa Rómovia stali najväčšou a jednou z najchudobnejších a najrýchlejšie rastúcich menšín v Európe. Celkový počet príslušníkov rómskeho obyvateľstva sa v Európe odhaduje na 8 až 12 miliónov. Predstavujú približne 2 percentá z celkového počtu 450 miliónov obyvateľov rozšírenej Európskej únie. Približne 10 miliónov Rómov žije v krajinách Strednej a Východnej Európy, pričom takmer 5 miliónov z tohto počtu žije v nových členských krajinách EÚ. Výzva pre ekonomický a sociálny rozvoj Rómov predstavuje jeden z podstatných programov v krajinách Strednej a Východnej Európy, ktorý členské krajiny dekády zdieľajú spolu s ostatnými členskými štátmi EÚ. Problém Rómov je v zásade problémom chudoby, ktorý najviac zhoršuje diskriminácia. Rómska chudoba má mnoho aspektov, ktoré majú pôvod v nízkej úrovni vzdelania, neprimeranom stave bývania a zlom zdravotnom stave - čo smeruje k začarovanému kruhu chudoby a sociálneho vylúčenia.

Dôkazy o chudobe a sociálnom vylúčení Rómov sú šokujúce. Ich miera chudoby je niekedy až desaťkrát vyššia ako u zvyšku obyvateľstva. V roku 2000 takmer 80 percent Rómov v Bulharsku a Rumunsku žilo z príjmov nižších ako 4,30 USD na deň, v porovnaní s 37 percentami celkového obyvateľstva v Bulharsku a 30 percentami v Rumunsku. Rómovia boli začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia často prepúšťaní zo zamestnania ako prví a patria medzi ľudí, ktorí majú zablokovaní prístup na trh práce. Vylúčenie z trhu práce udržiava existenciu kruhu chudoby a nižšej životnej úrovne. Kvôli nízkej úrovni ľudského rozvoja a dlhodobej diskriminácie - vrátane nedostatočného vzdelania, zlého zdravotného stavu a obmedzeným možnostiam zúčastňovať sa na politickom a spoločenskom živote je problém integrácie do spoločnosti o to zložitejší. Čo sa týka vzdelávania až 90 percent Rómov v niektorých krajinách neukončí základnú školu. Z detí, ktoré navštevujú školu chodí 50 až 85 percent rómskych detí do škôl pre duševne a fyzicky postihnuté deti. V oblasti zdravia - priemerná dĺžka života u Rómov je o 10 - 15 rokov kratšia ako u ostatných.
 
Dekáda je príležitosťou, ako riešiť tieto hlboko zakorenené problémy z dlhodobého hľadiska, prostredníctvom koordinácie medzi vládami a medzinárodnými organizáciami v partnerstve s rómskou občianskou spoločnosťou. Dekáda je jedinečným pokusom prelomiť kruh chudoby a zlepšiť príležitosti pre Rómov plne sa zúčastňovať na ekonomickom a spoločenskom živote regiónu.