Aktivity v rámci predsedníctva SR v programe dekády


Medzinárodná Konferencia o rómskom zdraví
Jednou z prvých aktivít počas predsedníctva Slovenskej republiky v dekáde bolo zorganizovanie medzinárodnej Konferencie o rómskom zdraví, ktorú usporiadala 11. -12. septembra 2009 Lekárska Fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Cieľom konferencie bolo poukázať na indikátory zdravia v rómskej populácii v rámci Európy a upozorniť na zvýšené užívanie tabakových a alkoholických produktov medzi obyvateľmi marginalizovaných rómskych komunít a na zhoršujúce sa ukazovatele v gynekologickej a pôrodnickej oblasti.


17. zasadnutie Medzinárodného riadiaceho výboru Dekády začleňovania rómskej populácie 2005 - 2015
V rámci predsedníctva Slovenskej republiky v programe Dekáda začleňovania rómskej populácie 2005 – 2015 sa v dňoch 22. a 23. septembra 2009 v Spišskej Novej Vsi uskutočnilo 17. zasadnutie Medzinárodného riadiaceho výboru. Na zasadnutí sa zišli zástupcovia vlád členských štátov Dekády, medzivládnych a mimovládnych organizácií a v neposlednom rade zástupcovia z radov rómskej občianskej spoločnosti. Hlavným cieľom zasadnutia bolo zhodnotenie vývoja v predchádzajúcom období, ale najmä nastavenie procesov súvisiacich s predsedníctvom SR. V súvislosti s tým boli tri diskusné bloky venované prioritám, ktoré si SR stanovila okrem štyroch spoločných prioritných oblastí zamestnanosť, vzdelanie, zdravie a bývanie, ktorými sú aktualizácia národných akčných plánov, integrované vzdelávanie a viackultúrna výchova a identita Rómov. V súvislosti so zasadnutím Medzinárodného riadiaceho výboru Ústav dokumentácie rómskej kultúry usporiadal 3. ročník medzinárodného rómskeho filmového festivalu Kalo Čangalo.


Medzinárodné konferencie Dni sociálnej práce a InteRRa 8
Medzinárodné konferencie Dni sociálnej práce a InteRRa 8 usporiadala v dňoch 10. -11. 2009 Fakulta sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. V rámci konferencie sa prezentovali príspevky týkajúce sa rómskych osobností, ktoré sú významným činiteľom etnoemancipačného procesu a dorozumenia medzi ľuďmi rôznych národností. Takýmito symbolmi sa na konferencii v Nitre stali rómske osobnosti Ian Hancock a Encho Gerganov.


Medzinárodný seminár Tvorivosť a inovácia vo vzdelávaní detí zo sociálne znevýhodneného prostredia
Ministerstvo školstva SR v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity usporiadalo medzinárodný seminár pod názvom Tvorivosť a inovácia vo vzdelávaní detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Účastníci konferencie sa pripojili k výslednému dokumentu konferencie Právo na vzdelanie pre každé dieťa: odstraňovanie prekážok a podpora začleňovania rómskych detí, ktorá sa konala v dňoch 2. až 3. júna 2009 v Belehrade. Členovia konferencie sa zhodli na potrebe pomôcť rómskym žiakom v prechode do základnej školy, ako aj na efektívnom využívaní nástrojov na mobilizáciou komunitných zdrojov na rozvoj potenciálu rómskej komunity a na vytváranie adekvátneho edukačného prostredia.

ikona pdfZávery a odporúčania z medzinárodného seminára Tvorivosť a inovácia vo vzdelávaní detí zo sociálne znevýhodneného prostredia


Olympiáda ľudských práv
Olympiáda ľudských práv je súčasťou predmetových olympiád a postupových súťaží vyhlasovaných Ministerstvom školstva SR. V dňoch 9.-11.marca 2010 sa v Liptovskom Jáne uskutočnilo celoštátne kolo 12. ročníka Olympiády ľudských práv, na ktorom sa podieľal i Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Mottom 12. ročníka bola „Multikultúrna výchova“. Do témy zadanej Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Narodil som sa bez identity, ako som k nej dospel? Nadobudol som ju? sa svojimi esejami zapojilo 10 súťažiacich. Garantom témy bol podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny a národný koordinátor dekády Dušan Čaplovič, pretože téma identita Rómov sa stala jednou z priorít slovenského predsedníctva v Dekáde začleňovania rómskej populácie 2005 – 2015.

ikona pdfVíťazná esej na tému Úradu splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity Narodil som sa bez identity, ako som k nej dospel? Nadobudol som ju?

Revízia národných akčných plánov
Zástupcovia členských krajín Dekády začleňovania rómskej populácie 2005 – 2015, príslušných rezortov vlády Slovenskej republiky, mimovládneho sektora a občianskej spoločnosti v Bratislave rokovali 16. marca 2010 v Bratislave o prehodnotení národných akčných plánov. Výzva na prehodnotenie národných akčných plánov je jednou z hlavných úloh slovenského ročného predsedníctva Dekády začleňovania rómskej populácie 2005 - 2015. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pri revízii využíva expertízu Rozvojového programu OSN.

Medzinárodná konferencia o boji proti extrémizmu
Úrad vlády SR zorganizoval 23. a 24. marca 2010 v Bratislave medzinárodnú Konferenciu o boji proti extrémizmu. Účastníci konferencie sa zhodli, že opatrenia proti extrémizmu by mali spočívať v hľadaní preventívnych riešení v podobe širokej pozitívnej osvety. Nevyhnutné sa javí nastavenie celoživotného vzdelávania jednotlivých zložiek polície, prokuratúry a súdov. Vzdelávacie programy by mali byť zamerané aj na samosprávy i médiá, ktoré významne určujú verejnú mienku.

ikona pdfZávery a odporúčania z medzinárodnej Konferencie o boji proti extrémizmu

Medzinárodný deň Rómov
Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity pod hlavičkou predsedníctva Slovenskej republiky v programe dekáda pri príležitosti Medzinárodného dňa Rómov zorganizoval 12. apríla 2010 v Bratislave slávnostné podujatie spojené s kultúrnym programom – výstavou fotografií z pozostalosti Jozefa Kolarčíka – Fintického. Fotografie z rokov 1930 až 1960 svojským spôsobom dokumentujú život Rómov v slovenskom regióne Šariš. Na slávnostnom podujatí vystúpili aj talentované rómske deti a mládež z programu Divé maky.

Medzinárodný odborný seminár Programy podpory sociálnej inklúzie znevýhodnených skupín obyvateľov.
V rámci slovenského predsedníctva v dekáde Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s Úradom splnomocnenca vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity zorganizovalo 17. mája 2010 v Bratislave medzinárodný odborný seminár pod názvom Programy podpory sociálnej inklúzie znevýhodnených skupín obyvateľov. Cieľom seminára bola prezentácia výsledkov, poznatkov a skúseností z implementácie programov - Podpora zamestnateľnosti znevýhodnených skupín, lokálne partnerstvá sociálnej inklúzie a terénna sociálna práca v marginalizovaných rómskych komunitách.

ikona pdf Závery a odporúčania SJ

ikona pdf Conclusion and recommendation

18. zasadnutie Medzinárodného riadiaceho výboru
Súčasťou programu 18. zasadnutia Medzinárodného riadiaceho výboru bolo oficiálne odovzdávanie predsedníctva Slovenskej republiky v medzinárodnej iniciatíve Dekáda začleňovania rómskej populácie 2005 – 2015 vláde Českej republiky. Zástupcovia členských krajín dekády, mimovládnych organizácií a partnerských organizácií na zasadnutí rokovali o predbežných záveroch správy DecadeWatch tímu a o stave Trustového fondu dekády.

ikona pdf Fotogaléria