ARCHÍVNA STRÁNKA

Predkladacia správa k Akčnému plánu 2000-2001


Predkladacia  správa
k akčnému plánu predchádzania
všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu
a ostatným prejavom intolerancie na obdobie rokov 2000 - 2001

V roku 1997 Valné zhromaždenie OSN rozhodlo o uskutočnení Tretej svetovej konferencie proti rasizmu, rasovej diskriminácii, xenofóbii a súvisiacej intolerancii. Svetová konferencia bude zameraná na konkrétne praktické kroky na odstránenie týchto negatívnych fenoménov vrátane opatrení zameraných na prevenciu, vzdelávanie a ochranu ako aj na  zabezpečenie efektívnych opravných prostriedkov na vnútroštátnej a medzinárodnej úrovni. Svetová konferencia bude jedinečnou a dôležitou príležitosťou na vytvorenie novej svetovej koncepcie boja proti rasizmu v 21. storočí.

V súvislosti s vyhlásením roku 2001 za Medzinárodný rok boja proti rasizmu a diskriminácii, svetová konferencia proti rasizmu, rasovej diskriminácii, xenofóbii a súvisiacej intolerancii sa uskutoční v auguste a septembri 2001 v Durbane v Juhoafrickej republike.

Svetovej konferencii bude 11. – 13. októbra 2000 predchádzať Európska konferencia proti rasizmu, ktorá bude organizovaná Radou Európy a ktorá bude predstavovať európsky príspevok k tomuto podujatiu. Záverečný dokument prijatý európskou konferenciou bude tvoriť jeden z východiskových materiálov posudzovaných na svetovej konferencii.

Jednotlivé štáty začali pripravovať a uskutočňovať národné aktivity predchádzajúce týmto konferenciám už v roku 1999. Je žiaduce, aby aj Slovenská republika pripravila vlastný akčný plán zameraný na predchádzanie diskriminácii, rasizmu a ďalším negatívnym javom. Akčný plán by mal byť zameraný na predchádzanie všetkým formám diskriminácie vrátane predchádzania rasizmu, xenofóbii, antisemitizmu a intolerancii.

Na základe vyššie uvedeného bol na základe predložených podkladov vecne príslušných rezortov Sekciou ľudských práv a menšín Úradu vlády SR v spolupráci s Ministerstvom zahraničných vecí SR vypracovaný Akčný plán predchádzania všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie na obdobie rokov 2000 – 2001. Akčný plán spolu s prilohami a návrhom uznesenia boli postúpené na posúdenie Kancelárii podpredsedu vlády SR pre ekonomiku, Kancelárii podpredsedu vlády SR pre európsku integráciu, Kancelárii podpredsedu vlády SR pre legislatívu, Ministerstvu dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, Ministerstvu financií SR, Ministerstvu hospodárstva SR, Ministerstvu kultúry SR, Ministerstvu obrany SR, Ministerstvu pôdohospodárstva SR, Ministerstvu práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstvu pre správu a privatizáciu národného majetku SR, Ministerstvu spravodlivosti SR, Ministerstvu školstva SR, Ministerstvu vnútra SR, Ministerstvu výstavby a verejných prác SR, Ministerstvu zdravotníctva SR, Ministerstvu životného prostredia SR, Generálnej prokuratúre SR a Splnomocnencovi vlády SR na riešenie problémov rómskej menšiny.

Dňa 12.4.2000 sa na Úrade vlády SR konala medzirezortná pripomienková porada k Akčnému plánu predchádzania všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie na obdobie rokov 2000 – 2001, ktorej sa pod organizačnou gesciou Sekcie ľudských práv a menšín Úradu vlády SR zúčastnili zástupcovia jednotlivých rezortov. Vyhodnotenie pripomienkového konania je obsiahnuté v časti 5 predkladaného materiálu. Materiál je predložený bez rozporov.

Akčný plán predchádzania všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie na obdobie rokov 2000 – 2001 je zameraný na zvyšovanie vedomostnej úrovne občanov Slovenskej republiky v oblasti ľudských práv v súvislosti s prebiehajúcou Dekádou OSN pre vzdelávanie k ľudským právam, ako aj na predchádzaní týmto negatívnym javom a posilňovaní právneho vedomia občanov Slovenskej republiky v oblasti efektívneho využívania ochranných prostriedkov. Účelom je tiež posúdiť, či súčasné legislatívne opatrenia proti týmto javom sú dostatočné.