ARCHÍVNA STRÁNKA

Rada vlády SR pre národnostné menšiny a etnické skupiny


Rada vlády Slovenskej republiky pre národnostné menšiny a etnické skupiny je poradným a koordinačným orgánom vlády Slovenskej republiky pre oblasť národnostnej politiky a pre oblasť implementácie Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov v zmysle čl. 7 ods. 4 charty. Koordinuje úlohy, ktoré vyplývajú smerom k príslušníkom národnostných menšín a etnických skupín z Ústavy Slovenskej republiky, z medzinárodných zmlúv, ktorými je Slovenská republika viazaná a z iných všeobecne záväzných právnych predpisov a spolupracuje pri ich realizácii najmä s ministerstvami a inými ústrednými orgánmi štátnej správy, orgánmi územnej samosprávy, mimovládnymi organizáciami pôsobiacimi v oblasti ľudských práv, vedeckými pracoviskami a akademickými inštitúciami. 

Úlohy spojené s organizačným a administratívno-technickým zabezpečovaním činnosti Rady vlády SR pre národnostné menšiny a etnické skupiny plní Sekcia ľudských práv a menšín Úradu vlády Slovenskej republiky.

Zloženie rady Dokument PDF (117 kB)
Štatút Dokument PDF (133 kB)
Rokovací poriadok Dokument PDF (100 kB)


Záznamy z rokovaní Rady:


Dokumenty, materiály:

 



Uznesenia vlády SR týkajúce sa Rady:

  • Uznesenie vlády SR č. 830 z 3. októbra 2007 o „Návrhu štatútu a návrhu na personálne obsadenie Rady vlády Slovenskej republiky pre národnostné menšiny a etnické skupiny“

  • Uznesenie vlády SR č. 410/2005 k návrhu na zmenu štatútu Rady vlády SR pre národnostné menšiny a etnické skupiny (31. 5. 2005). Za nového člena Rady bol nominovaný zástupca Zväzu Rusov na Slovensku, zastupujúci ruskú menšinu v SR. Kultúrny zväz občanov rómskej národnosti nahradil Rómsku občiansku iniciatívu, Pôvodný kultúrny zväz Bulharov a ich priateľov na Slovensku „Christo Botev“ nahradil Kultúrny zväz Bulharov a ich priateľov na Slovensku. V dôsledku procesu likvidácie Nadácie INFOROMA, bol tento člen Rady nahradený novým zástupcom rómskej národnostnej menšiny, a to Osvetovým združením Rómov Považia.
  • Uznesenie vlády SR č. 390/2003 k návrhu zloženia Rady vlády SR pre národnostné menšiny a etnické skupiny (21. 5. 2003).
  • Uznesenie vlády SR č. 419/2000 k návrhu na zmenu štatútu Rady vlády SR pre národnostné menšiny a etnické skupiny (7. 6. 2000). Zástupca Rómskej inteligencie za spolunažívanie bol nahradený zástupcom občianskeho združenia INFOROMA.
  • Uznesenie vlády SR č. 292/1999 k návrhu na zriadenie Rady vlády SR pre národnostné menšiny a etnické skupiny (14. 4. 1999). Týmto uznesením bola zrušená Rada vlády SR pre národnosti a jej štatút. Bola zriadená Rada vlády SR pre národnostné menšiny a etnické skupiny a bol schválený jej štatút.
  • Návrh na zmenu štatútu Rady vlády SR pre národnostné menšiny a etnické skupiny

 

Kontakt na sekretariát Rady:
Sekcia ľudských práv a menšín
Úrad vlády Slovenskej republiky
Námestie slobody 1
813 70 Bratislava

t. č.: 02/57 295 165
fax: 02/57 295 424