ARCHÍVNA STRÁNKA

Európsky rok rovnakých príležitostí pre všetkých 2007


EYEO

Pozadie

Nadväzujúc na výsledky Európskeho roka boja proti rasizmu 1997 a paneurópskej informačnej kampane Za rozmanitosť, proti diskriminácii Európska únia rozhodnutím č. 711/2006/ES Európskeho parlamentu a Rady vyhlásila rok 2007 za Európsky rok rovnakých príležitostí. Cieľom Európskeho roka rovnakých príležitostí pre všetkých 2007 je iniciovať čo najširšiu debatu o výhodách rozmanitosti v európskej spoločnosti a usilovať sa o zvýšenie povedomia občanov EÚ o ich práve na rovnaké zaobchádzanie a ochranu pred diskrimináciou.

Aktivity uskutočnené v rámci programu sa budú týkať predchádzania diskriminácie jednotlivcov alebo skupín na základe ich pohlavia, rasového alebo etnického pôvodu, náboženstva a lebo viery, veku, sexuálnej orientácie alebo zdravotného postihnutia.

Európsky rok 2007 je ťažiskom rámcovej stratégie nediskriminácie a rovnakých príležitostí pre všetkých predloženej Európskou komisiou v júni 2005, ktorej cieľom je zabezpečenie uplatňovania zásady nediskriminácie a podpora kohéznejšej spoločnosti, ktorá si cení rozmanitosť ako jednu zo svojich základných hodnôt. Táto stratégia tiež skúma, čo viac môže EÚ vykonať v oblasti presadzovania rovnosti príležitostí.

Účasť SR v programe

Zámerom európskeho roka 2007 je, aby jeho aktivity prebiehali decentralizovane na úrovni členských štátov. Takýmto spôsobom je možné dosiahnuť zohľadnenie národných špecifík a zlepšenie adresnosti myšlienok a cieľov programu.Účasť SR v programe Európsky rok rovnakých príležitostí pre všetkých 2007 bola schválená uznesením vlády SR č.467/2006 z 24. mája 2006. Zabezpečovať ju bude vnútroštátny vykonávací orgán, ktorým je v SR sekcia ľudských práv a menšín Úradu vlády SR.

Pri tvorbe národnej stratégie európskeho roka 2007 vnútroštátny vykonávací orgán spolupracoval s občianskou spoločnosťou vrátane organizácií, ktoré priamo ochraňujú alebo zastupujú záujmy tých, ktorí su vystavení diskriminácii a nerovnakému zaobchádzaniu. Výsledky konzultácií s občianskou spoločnosťou, ako aj závery Analýzy existujúcej a potenciálnej diskriminácie na Slovensku pripravenej špeciálne pre účely programu, boli zohľadnené pri vypracúvaní Národného plánu implementácie Európskeho roka 2007.

Verejná výzva na predkladanie návrhov projektov

Projektové aktivity programu v SR boli vyberané na základe Výzvy na predkladanie návrhov projektov v rámci Európskeho roka rovnakých príležitostí pre všetkých 2007. Výzva je v súčasnosti ukončená!

Národný plán implementácie európskeho roka 2007

Národný plán implementácie Európskeho roka rovnakých príležitostí pre všetkých 2007 je základným dokumentom programu v SR. Národný plán definuje základné myšlienky, ciele a aktivity európskeho roka 2007 v SR. Národný plán bol schválený uznesením vlády SR č. 1507/2006 z 13. decembra 2006.

Informácia o úprave predbežného rozpočtu v rámci Národného plánu implementácie Európskeho roku rovnakých príležitostí pre všetkých 2007

Priebežná správa o realizácii programu Európsky rok rovnakých príležitostí pre všetkých 2007 na ceste k spravodlivej spoločnosti k 30. júnu 2007

Záverečná správa o realizácii programu Európsky rok rovnakých príležitostí pre všetkých 2007 na ceste k spravodlivej spoločnosti

Teaser: Európsky rok rovnakých príležitostí pre všetkých