ARCHÍVNA STRÁNKA

Základné práva a občianstvo


Špecifický program Základné práva a občianstvo je súčasťou všeobecného programu Základné práva a spravodlivosť na obdobie rokov 2007 -2013 spravovaného Európskou Komisiou (Generálne riaditeľstvo pre spravodlivosť, slobodu a bezpečnosť). Program bol zriadený rozhodnutím Európskeho parlamentu a Rady č.2007/252/JHA . Základným cieľom programu je podpora aktivít zameraných na presadzovanie myšlienky rešpektu základných práv, posilňovanie občianskej spoločnosti, boj proti rasizmu, xenofóbii a antisemitizmu, výmenu informácií v týchto oblastiach a iné. Na rok 2007 program definoval nasledovné prioritné oblasti (vzhľadom k omeškaniu zo strany EK realizované až v roku 2008):

1. Ochrana práv detí;
2. Aktívna účasť na demokratickom živote Únie;
3. Boj proti rasizmu, xenofóbii, antisemitizmu;
4. Ochrana údajov a právo na ochranu súkromia.

Oprávnenými žiadateľmi o grant v rámci programu sú mimovládne organizácie, verejné alebo súkromné organizácie a inštitúcie, medzinárodné organizácie a pod. Projekty musia byť transnacionálne, to znamená, že musia byť realizované v partnerstve minimálne dvoch organizácií z rôznych členských krajín, resp. jednej členskej krajiny a jednej kandidátskej alebo pristupujúcej krajiny.

Financovanie projektov zo strany Komisie je zabezpečené do výšky 80% oprávnených výdavkov projektu. Pre rok 2007 (2008) je v rámci programu vyčlenených celkovo 5.205.000 EUR.

Súčasťou programu je aj podpora prevádzkových výdavkov sietí alebo aktívnej spolupráce organizácií napĺňajúcich ciele programu (tzv. operačné granty). Aj v tomto prípade sa výber uskutočňuje formou výzvy na predkladanie návrhov projektov.

Aktuálne výzvy:

Výzva na predkladanie projektov v rámci špecifického programu Európskej komisie Základné práva a občianstvo JLS/2009-2010/FRAC/AG akčné granty

1. Obsah 
Výzva je zalozena na pracovnom programe na roky 2009 a 2010, vyzaduje spolupracu aspon 2 organizacii z roznych členských štátov Európskej únie a musí trvať od 12 do 24 mesiacov. Udelene granty budu pridelovane v rozsahu od 100 000 € do 1 mil. € a budu predstavovat maximalne 80 % celkových nákladov na projekt. Projekty by mali začať v roku 2011. Konecny termin na predkladanie projektov je 29. april 2010 do 12 00 hod.
2. Priority výzvy
Ochrana práv dieťaťa;
Boj proti rasizmu, xenofóbii a antisemitizmu;
Boj proti homofóbii: posilnenie a zlepšenie porozumenia a tolerancie;
Aktívna účasť na verejnom živote Únie;
Tréningy a komunikácia (resp. výmena informácií) medzi jednotlivými právnickými profesiami;
Ochrana dát a právo na ochranu súkromia.
3. Žiadatelia/partneri
Právne postavenie: neziskové organizácie, isnštitúcie a verejné alebo súkromné organizácie, univerzity, výskumné inštitúcie, národné, regionálne a miestne autority, ďalšie organizácie založené na území členských štátov EÚ alebo medzinárodné organizácie, pracujúce na neziskovej báze.
(podnikateľské subjekty môžu participovať na projekte iba ako partneri žiadateľa, ak je to odôvodnené.)
Žiadosti musia byť predložené cez e-systém PRIAMOS najneskôr do 29. aprila 2010 do 12 00 hod.
Všetky potrebné informácie je možné nájsť na stránke EK
http://ec.europa.eu/justice_home/funding/rights/funding_rights_en.htm