ARCHÍVNA STRÁNKA

TLAČOVÉ SPRÁVY K PROJEKTU A PODUJATIA


Tlačová správa k otvoreniu komunitných centier v rámci projektu Phare

"Zlepšené podmienky pre vzájomnú toleranciu
medzi rómskymi a nerómskymi obyvateľmi miest a obcí"

Zborov 3. októbra 2003 - Slávnostným otvorením desiatich komunitných centier vo východoslovenských obciach s vysokým podielom rómskeho obyvateľstva vyvrcholí dnes v Zborove projekt PHARE "Zlepšené podmienky pre vzájomnú toleranciu medzi rómskymi a nerómskymi obyvateľmi v obciach", ktorý je súčasťou predvstupovej pomoci Európskej únie Slovensku.

Hlavným cieľom projektu je zlepšenie spolužitia rómskeho a nerómskeho obyvateľstva prostredníctvom spoločných aktivít, ako aj posilnenie spolupráce a komunikácie medzi miestnou samosprávou a rómskymi komunitami. Ťažiskom projektu bola príprava terénnych komunitných pracovníkov a tréningy lokálnych aktivistov a neformálnych lídrov z rómskej i nerómskej komunity. Do projektu komunitných centier sa zapojili obce Markušovce, Letanovce, Jarovnice, Stakčín, Petrová, Soľ, Stráne pod Tatrami, Zborov, Varhaňovce a Zbudské Dlhé.

V obciach boli vyškolení 30 terénni pracovníci, ktorí po absolvovaní teoretickej a praktickej prípravy zabezpečujú prácu komunitných centier. Od konca júna sa v nich uskutočňujú spoločenské a vzdelávacie aktivity, na ktorých sa spolu zúčastňujú rómski aj nerómski obyvatelia. Desiatka obcí zapojených do programu sa zaviazala zabezpečiť prevádzku po dobu najmenej troch rokov po ukončení projektu PHARE v novembri 2003. Ďalšou významnou aktivitou projektu je vyškolenie dobrovoľníkov v celkovo 30 obciach, ktorí spolupracujú so samosprávou a miestnymi rómskymi komunitami.

Projekt v gescii Sekcie ľudských práv a menšín Úradu vlády SR sa začal realizovať v januári tohto roku na základe finančného memoranda PHARE podpísaného medzi SR a Európskou komisiou v roku 2000. Na základe výsledkov verejnej súťaže projekt do konca novembra 2003 realizuje medzinárodné konzorcium vedené spoločnosťou European Consultants Organisation (ECO) s partnermi UNISAT - Etudes Tsiganes z Francúzska, InfoRoma zo Slovenska a PartiCom z Českej republiky.

Rozpočet na vytvorenie tréningového programu terénnych pracovníkov, ktorý bude využiteľný aj pri ďalších projektoch, vyškolenie terénnych pracovníkov a miestnych lídrov, a vybudovanie komunitných centier predstavoval 750.000 Euro a bol financovaný z prostriedkov Európskej únie. Slovenská republika sa na projekte finančne podieľa sumou 19.000 Euro, určenou na rekonštrukcie priestorov piatich komunitných centier.

Na rekonštrukčných prácach sa aktívne zúčastňovali miestni obyvatelia - Rómovia i nerómovia. V rámci aktivít komunitných centier sa vytvorili možnosti na zlepšenie spolupráce, komunikácie a vzájomného spoznávania sa medzi rómskymi a nerómskymi obyvateľmi, ktoré by v konečnom dôsledku mali prispieť k vzájomnej tolerancii, odstráneniu predsudkov a rešpektovaniu kultúrnych odlišností.