ARCHÍVNA STRÁNKA

Predkladacia správa k Akčnému plánu 2002-2003


Predkladacia správa

Vláda Slovenskej republiky považuje národnostnú a etnickú rôznorodosť za historicky dané a obohacujúce prvky a odsudzuje všetky prejavy etnickej a rasovej neznášanlivosti. V zmysle Ústavy SR nepripustí žiadne formy rasovej či národnostnej neznášanlivosti.

Vláda Slovenskej republiky sa vo svojom programovom vyhlásení zaviazala podporovať všetky formy výchovy k vzájomnej národnostnej úcte a v tejto oblasti predpokladá spoločné aktivity s mimovládnymi organizáciami.

Jedným z významných krokov smerujúcich k naplneniu cieľov stanovených v Programovom vyhlásení vlády SR je aj pokračovanie v príprave a realizácii v poradí druhého „Akčného plánu predchádzania všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie na obdobie rokov 2002 – 2003“ (ďalej len „Akčný plán 2002 - 2003“).

 Akčný plán 2002 – 2003 sa predkladá na základe uznesenia vlády SR č. 1154 z 12. decembra 2001 k Prioritným úlohám vlády    SR    vyplývajúcim   z   Pravidelnej   správy Európskej komisie o pripravenosti Slovenskej republiky na členstvo v Európskej únii z 13. 11. 2001.

Akčný plán 2002 – 2003 je zameraný na zvýšenie tolerancie spoločnosti a predchádzanie všetkým formám diskriminácie prostredníctvom rôznych aktivít príslušných rezortov, mimovládnych organizácií a ďalších subjektov zaoberajúcich sa touto problematikou. Aktivity Akčného plánu 2002 – 2003 sú rozdelené podľa viacerých oblastí, ako je vzdelávanie, kultúrne aktivity, pozdvihnutie rómskych komunít, boj proti extrémizmu a podobným javom, predchádzanie diskriminácii, rasizmu, xenofóbii a obdobnej intolerancii v rôznych oblastiach. Realizácia týchto aktivít sa bude vyhodnocovať každý polrok.

Na vypracovaní akčného plánu 2002 – 2003 sa podieľali príslušné rezorty, ktorých zástupcovia boli členmi „Koordinačného výboru na realizáciu Akčného plánu  predchádzania všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie na obdobie rokov 2000 – 2001“, ktorý bol na základe uznesenia č. 213/2001 „Návrh opatrení, ktorými sa stanoví nový rámec pre činnosť poradných a koordinačných orgánov vlády v súlade s dokumentom audit“ ku dňu 30. 4. 2001 zrušený.

Napriek tomu spolupráca bývalých členov spolu so zástupcami ďalších inštitúcií pokračuje a to formou prípravy a následnej realizácie Akčného plánu 2002 – 2003. Medzi spomínané organizácie patrí  Úrad vlády SR, Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, Ministerstvo financií SR, Ministerstvo hospodárstva SR, Ministerstvo kultúry SR, Ministerstvo obrany SR, Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstvo  spravodlivosti SR, Ministerstvo školstva SR, Ministerstvo vnútra SR, Ministerstvo zdravotníctva SR, Zbor väzenskej a justičnej stráže SR, Splnomocnenkyňa vlády SR pre rómske komunity, Generálna prokuratúra SR, Policajný zbor a príslušné mimovládne organizácie.

Dňa 14. januára 2002 sa konala pracovná porada k príprave Akčného plánu 2002 – 2003, ktorej sa pod organizačnou gesciou Sekcie ľudských práv a menšín Úradu vlády SR  zúčastnili zástupcovia uvedených organizácií. Na základe nimi predložených podkladov, ako aj na základe vyhodnotenia  akčného plánu na obdobie rokov 2000 – 2001, ktorý vláda SR na rokovaní dňa 10. januára 2002 vzala na vedomie, bol vypracovaný Akčný plán 2002 – 2003.

Akčný plán 2002 - 2003 je podobne ako Akčný plán 2000 - 2001 zameraný na zvyšovanie vedomostnej úrovne občanov Slovenskej republiky v oblasti ľudských práv v súvislosti s prebiehajúcou Dekádou OSN pre vzdelávanie k ľudským právam, ako aj na predchádzanie negatívnym javom spoločnosti ako je diskriminácia, rasizmus, xenofóbia alebo iná obdobná intolerancia a na posilňovanie právneho vedomia občanov Slovenskej republiky v oblasti efektívneho využívania ochranných prostriedkov. Účelom je tiež posúdiť, či súčasné legislatívne opatrenia proti týmto javom sú dostatočné.