ARCHÍVNA STRÁNKA

Vyhlásenie Rady vlády SR pre národnostné menšiny a etnické skupiny pri príležitosti 60. výročia založenia Rady Európy


Dnešné, 60. výročie založenia Rady Európy si na svojom rokovaní osobitne pripomenula aj Rada vlády SR pre národnostné menšiny a etnické skupiny.
 
Tento poradný a koordinačný orgán vlády SR pre oblasť národnostnej politiky zdôrazňuje význam Rady Európy pre globálny aj národný rozvoj a jej úlohu pri ochrane ľudských práv, práv osôb patriacich k národnostným menšinám, princípov pluralitnej demokracie a právneho štátu. Podľa členov rady vlády je Rada Európy inštitucionálnym gestorom šírenia a ochrany myšlienok humanity, tolerancie a kultúrnej rozmanitosti, ktoré stelesňujú piliere demokracie a modernej Európy.
 
Rada vlády SR pre národnostné menšiny a etnické skupiny je aktívnym partnerom, ktorý sa podieľa na implementácii medzinárodných dokumentov, zároveň participuje na ich tvorbe a vytváraní stabilnej demokratickej spoločnosti. Na svojich zasadnutiach sa rada napríklad venovala implementácii Rámcového dohovoru na ochranu národnostných menšín i Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov.
 
Súčasťou dnešného rokovania Rady vlády SR pre národnostné menšiny a etnické skupiny bola aj Tretia správa o implementácii Rámcového dohovoru na ochranu národnostných menšín v Slovenskej republike. Členovia poradného a koordinačného orgánu vlády SR zdôrazňujú, že ochrane ľudských práv, vrátane práv osôb patriacich k národnostným menšinám, je potrebné práve v čase svetovej ekonomickej a hospodárskej nestability venovať zvýšenú pozornosť, lebo takéto obdobie je pre určité skupiny príležitosťou na šírenie neúcty a pohŕdania.