ARCHÍVNA STRÁNKA

Dohoda medzi vládou SR a Ústredným zväzom židovských náboženských obcí v SR o čiastkovom finančnom odškodnení obetí holokaustu v SR


Dohoda medzi vládou SR a Ústredným zväzom židovských náboženských obcí v SR o čiastkovom finančnom odškodnení obetí holocaustu v SR

1. článok

Vláda SR vyslovuje poľutovanie nad tragickými udalosťami, ktoré sa udiali na území Slovenskej republiky počas II. svetovej vojny. Vláda SR tým nadväzuje na Vyhlásenie Slovenskej národnej rady a vlády Slovenskej republiky z 20. decembra 1990.

2. článok

Vláda SR odsudzuje všetky formy rasovej, náboženskej a národnostnej neznášanlivosti a vyhlasuje, že v Slovenskej republike garantuje a aj v budúcnosti bude garantovať faktické rovnoprávne postavenie každého občana Slovenskej republiky na základe Ústavy Slovenskej republiky.

3. článok

Vláda Slovenskej republiky považuje za svoj morálny a politický záväzok vyrovnať sa aj s následkami holocaustu v Slovenskej republike. Z uvedeného dôvodu podpisuje túto dohodu s Ústredným zväzom židovských náboženských obcí v SR ako reprezentatívnou organizáciou židovskej komunity v Slovenskej republike.

4. článok

Vláda Slovenskej republiky a Ústredný zväz židovských náboženských obcí v Slovenskej republike súhlasne vyslovujú názor, že po šiestich desaťročiach je možné pristúpiť len k čiastkovému odškodneniu obetí holocaustu v Slovenskej republike. Z uvedeného dôvodu sa dohodli na tom, že sa uzná postavenie Ústredného zväzu židovských náboženských obcí, ako reprezentatívnej organizácie v procese čiastkového odškodnenia obetí holocaustu v Slovenskej republike.

5. článok

Ministerstvo financií SR vytvorí osobitný účet Slovenskej republiky v Národnej banke Slovenska vo výške 850 mil. Sk na 10 rokov, ktorý bude obhospodarovaný Ministerstvom financií SR a výnosy tohto účtu sa každoročne použijú na čiastkové odškodnenie obetí holocaustu v SR a na financovanie projektov sociálnych a kultúrnych potrieb židovskej komunity v Slovenskej republike v zmysle Štatútu Rady na odškodňovanie obetí holocaustu v SR. Zostatok istiny sa k 31. decembru 2012 prevedie na účet Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR.

6. článok

Vytvorí sa Rada na odškodnenie obetí holocaustu v SR, v ktorej Ústredný zväz židovských náboženských obcí v Slovenskej republike bude mať 4 členov, výlučne z občanov Slovenskej republiky a vláda SR 3 členov. Štatút Rady ako aj presné pravidlá odškodnenia obetí holocaustu v SR budú platné po odsúhlasení vládou Slovenskej republiky.

V Bratislave, dňa 9. októbra 2002