ARCHÍVNA STRÁNKA

Zoznam publikácií a ďalších foriem výstupov v rámci Akčného plánu 2004-2005


Zoznam publikácií a ďalších foriem výstupov
vydaných s finančnou podporou Úradu vlády SR v rámci
 Akčného plánu predchádzania  všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie
v roku 2004.


1. Metodicko-pedagogické centrum v Prešove
Tarasa Ševčenka 11, 080 20 Prešov

V rámci projektu Predchádzajme intolerancii vydali metodickú príručku PREDCHÁDZAJME INTOLERANCII, ktoré slúžia učiteľom na efektívnu výchovu k tolerancii

2. Transparency International Slovensko
Bajkalská 25, 827 18 Bratislava


V rámci projektu Vzdelávania pedagógov v oblasti predchádzania formám diskriminácie so zameraním na stransparentňovanie prostredia, zvyšovanie citlivosti na korupčné správanie a protikorupčné nástroje bola vypracovaná metodická príručka CELOSPOLOČENSKÝ PROBLÉM – KORUPCIA II, ktorá je základným materiálom pre výučbu problematiky potierania korupcie na stredných školách.

3. Slovenský výbor pre UNICEF
Grösslingova 6, P.O.Box 52, 810 00 Bratislava 1

V rámci projektu S každým dieťaťom sa ráta bola vydaná metodická príručka S KAŽDÝM DIEŤAŤOM SA RÁTA. Ide o edukačný materiál, zaoberajúci sa výchovou k tolerancii, akceptácii inakosti, odstraňovaniu predsudkov a xenofóbie.

4. Nadácia Katedra
Kukučínova 459, 929 01 Dunajská Streda

V rámci projektu Tolerancia sa vykonávali interaktívne zážitkové tréningy pre pedagógov pomocou príručky TOLERANCIA, príručka a výchove k tolerancii.

5. Ľudia proti rasizmu
P.O.Box 33, 820 04 Bratislava

V rámci projektu Výchova k tolerancii (celoplošného, efektívneho a systematického vzdelávania k tolerancii formou postupného vyškolenia učiteľov občianskej náuky a etickej výchovy na základných a stredných školách) bol vypracovaný materiál
  • „METODICKÉ LISTY PRE UČITEĽOV“
  • informačná nástenka „RASIZMUS“ (pútavou formou informovať žiakov o rasizme a potrebe tolerancie)
  • publikácia „MÝTY O RASIZME“.

6. Slovenská zdravotnícka univerzita
Limbová 12, 833 03 Bratislava

V rámci projektu Systematické vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov v oblasti predchádzania všetkým formám diskriminácie boli vydané dve publikácie PRÁVA A POVINNOSTI PACIENTOV, publikácia pre učiteľov SZU a POZNÁME SVOJE PRÁVA A POVINNOSTI AKO PACIENTI?, publikácia pre laickú verejnosť, (slovenský jazyk).

7. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva
Drotárska cesta 46, 811 04 Bratislava

Pripravuje sa zborník z medzinárodnej konferencie  Výchova k ľudským právam v boji proti diskriminácii konanej 9.12.2004.

V rámci projektu Priznávanie soc. práv v rozhodovacom procese obcí  pripravujú v spolupráci so ZMOS vydanie CD-ROMu, ktorý bude obsahovať odpovede na najčastejšie kladené otázky zo strany účastníkov odborných seminárov pre volených predstaviteľov a zamestnancov územnej samosprávy.

8. Nadácia Milana Šimečku
Panenská 4, 811 03 Bratislava

V rámci projektu Multikultúrne vzdelávanie s dôrazom na holokaust a antisemitizmus sa plánuje vydať zborník STRATENÝ SUSEDIA – ZABUDNUTÁ HISTÓRIA I, ktorý predstavuje deväť študentských prác, vypracovaných pod odborným dohľadom NMŠ a pedagógov, z oblasti lokálnej histórie s dôrazom na problematiku rasového prenasledovania v období vojnového slovenského štátu.

9. Spoločnosť ľudí dobrej vôle
Mäsiarska 13, 040 01 Košice

V rámci projektu  Právo na azyl, právo na život bol vypracovaný materiál PRÁVO NA AZYL ZNAMENÁ PRÁVO NA ŽIVOT. Obsah tohto materiálu tvoria informácie kto je azylant, konanie v azyle, práva a povinnosti žiadateľa o azyl, práva a povinnosti azylantov, stručná identifikácia organizácií, ktoré sa v SR podieľajú na riešení utečeneckej problematiky, adresár.

10. Slovenský helsinský výbor
Grösslingova 4, 811 09 Bratislava

V rámci projektu Predchádzanie diskriminácii cudzincov zaistených podľa zákona o pobyte cudzincov bola za účelom poradenstva cudzincom zaisteným na základe zákona o pobyte cudzincov vydaný informačný leták

Barok Film
2. Minority Film Festival
2. Minority Film Festival - program

MEMO 98
Lepšie správy o Rómoch - pozvánka na tlačovú konferenciu

Slovenská humanitná rada
Mosty k tolerancii - modelový list

Björnsonova spoločnosť na Slovensku
Ľudia ako my - Jeden Svet 2004

Ľudia proti rasizmu
Výchova k tolerancii - fotodokumentácia