ARCHÍVNA STRÁNKA

Skuska heheh


panacik

Lucia Doboo

šeobecná časť

 Ústava Slovenskej republiky z roku 1992 bola novelizovaná po prvýkrát ústavným zákonom č. 244/1998 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa Ústava Slovenskej republiky                           č. 460/1992 Z. z., následne ústavným zákonom č. 9/1999 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa Ústava Slovenskej republiky č. 460/1992 Z. z. v znení ústavného zákona č. 244/1998 Z. z.,  ústavným zákonom č. 90/2001 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa Ústava Slovenskej republiky             č. 460/1992 Z. z. v znení neskorších predpisov, ústavným zákonom č.  140/2004 Z. z., ktorým sa mení Ústava Slovenskej republiky č. 460/1992 Zb. v znení neskorších predpisov a posledný  krát v máji 2004 ústavným zákonom č. 323/2004 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa Ústava Slovenskej republiky č. 460/1992 Zb. v znení neskorších predpisov.
Ústavný zákon č. 90/2001 Z. z. z 23. februára 2001, ktorým sa mení a dopĺňa Ústava Slovenskej republiky č. 460/1992 Zb. v znení neskorších predpisov okrem iného menil názov ôsmej hlavy „PROKURATÚRA SLOVENSKEJ REPUBLIKY A VEREJNÝ OCHRANCA PRÁV“ a za článok 151 vložil Druhý oddiel „VEREJNÝ OCHRANCA PRÁV“ s článkom 151a, ktorý definuje verejného ochrancu práv ako nezávislý orgán, ktorý sa v rozsahu  a spôsobom ustanoveným zákonom podieľa na ochrane základných práv a slobôd fyzických  osôb a právnických osôb pri konaní, rozhodovaní alebo nečinnosti orgánov verejnej správy, ak je ich konanie, rozhodovanie alebo nečinnosť v rozpore s právnym poriadkom alebo s princípmi demokratického a právneho štátu.
 Navrhovaná právna úprava vychádza z viac ako trojročného pôsobenia inštitútu verejného ochrancu práv v Slovenskej republike, z preskúmania viac ako sedemtisíc podnetov fyzických a právnických osôb a z právnych úprav členských štátov Európskej únie s cieľom zabezpečiť efektívnejšiu ochranu práv a slobôd fyzických osôb a právnických osôb. Navrhovaná úprava je premietnutím návrhov opatrení zo Správ o činnosti verejného ochrancu práv, ktoré každoročne predkladá Národnej rade Slovenskej republiky.
 Návrhom sa medzi osoby oprávnené podať návrh na začatie konania pred Ústavným súdom Slovenskej republiky vo veciach súladu právnych predpisov podľa čl. 125 odsek 1, ak ich ďalšie uplatňovanie môže ohroziť základné práva alebo slobody alebo ľudské práva a základné slobody vyplývajúce z medzinárodnej zmluvy, ktorú Slovenská republika ratifikovala a ktorá bola vyhlásená spôsobom ustanoveným zákonom, dopĺňa verejný ochranca práv. Návrhom sa rozširuje možnosť pre fyzické osoby a právnické osoby, na základe podnetu ktorých verejný ochranca práv bude oprávnený namietať nesúlad všeobecne záväzných právnych predpisov s Ústavou Slovenskej republiky z dôvodu, že právna norma obsiahnutá vo všeobecne záväznom právnom predpise porušuje základné právo alebo slobodu. Obdobne bude verejný ochranca práv oprávnený konať aj z vlastnej iniciatívy.
 Významnou navrhovanou zmenou je rozšírenie ochrany práv a slobôd fyzických osôb a právnických osôb. Navrhuje sa, aby verejný ochranca práv sa podieľal na ochrane práv a slobôd fyzických osôb a právnických osôb pri konaní, rozhodovaní alebo nečinnosti orgánov verejnej správy, ak je ich konanie, rozhodovanie alebo nečinnosť v rozpore s právnym poriadkom alebo princípmi demokratického a právneho štátu. Podieľanie sa verejného ochrancu práv na ochrane len základných práv a slobôd nechráni práva a oprávnené záujmy fyzických osôb a právnických osôb zaručenými právnym poriadkom Slovenskej republiky  pred zásahmi orgánov verejnej správy v plnom rozsahu.
 Navrhovaná zmena nemá dopad na štátny rozpočet.
 Návrh zákona nemá vplyv na životné prostredie.
 Návrh zákona neovplyvní zamestnanosť  a nevyžiada si zvýšenie počtu pracovníkov.

názov materiálu:

Analýza súčasného stavu financovania Národného programu boja proti drogám a zásady financovania protidrogovej politiky pre nasledujúce obdobie v súlade so stratégiou EÚ a Národným programom boja proti drogám

číslo materiálu (rezortné):

 

dátum začatia pripomienkového konania:

2.3.2006

dátum ukončenia pripomienkového konania:

15.3.2006

názov postupu a lehota na pripomienkovanie:

10 dní

internetová adresu:

(na materiál)

 

E-mail

(na pripomienky):

miroslav.jablonicky@vlada.gov.sk