ARCHÍVNA STRÁNKA

Vyhlásenie Rady vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie ku kauze vybudovania elektrárne


28.04.2009

Rada vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie, zložená zo zástupcov tretieho sektora a štátnej správy, sa na svojom rokovaní dňa 28.04.2009 v Bratislave, ktorému predsedal podpredseda vlády SR pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny D. Čaplovič, zaoberala okrem iného aj otázkou vybudovania elektrárne s technológiou spaľovania čierneho uhlia v Trebišove.

Diskusia bola otvorená na podnet zástupcov mimovládnych organizácií, pričom ako predstavitelia mimovládneho sektora, tak aj Ministerstvo hospodárstva SR na zasadnutí prezentovali svoje odborné stanoviská a výhrady k výstavbe. Zároveň zástupcovia Ministerstva hospodárstva SR informovali o postupe príslušných orgánov štátnej správy a samosprávy, ako aj samotného Ministerstva hospodárstva SR k tejto téme. Predstavitelia Ministerstva hospodárstva SR uviedli, že rezort akceptuje stanoviská občanov mesta Trebišov týkajúce sa výstavby elektrárne v bývalom cukrovare a nesúhlasí s výhražným nátlakom na aktivistov OZ Trebišov nahlas, pričom im odporúča, aby sa obrátili na orgány činné v trestnom konaní.

Členovia Rady vlády SR pre mimovládne neziskové organizácie prijali k tomuto bodu vyhlásenie, v ktorom sa stotožnili s prezentovaným stanoviskom Ministerstva hospodárstva SR a odsúdili akékoľvek aktivity smerujúce k zastrašovaniu občanov, ktorí sa angažujú v predmetnej veci.



ÚV SR