Regionálne koncepcie


Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity dôsledne presadzuje komplexné prístupy pri riešení problematiky marginalizovaných rómskych komunít s dôrazom na ich dlhodobý účinok vo všetkých oblastiach spoločenského života.

V súlade s týmto poslaním je nevyhnutná spolupráca úradu na úrovni štátnych a samosprávnych orgánov, ktorá prispieva k všeobecnému osvojeniu si tejto problematiky a vytvára podmienky pre spoločne volené postupy. Priamou zainteresovanosťou   predstaviteľov lokálnych samospráv a relevantných inštitúcií sa zvýši koordinácia jednotlivých aktivít a zabezpečí efektívnejšie čerpanie finančných prostriedkov potrebných na ich realizáciu.  A to nielen na úrovni dostupných domácich zdrojov, ale hlavne prostriedkov poskytovaných zo štrukturálnych fondov . 

Trvalou  ambíciou Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity je koordináciou systémových a špecifických programov napomáhať v uplatňovaní vládnej politiky zameranej na integráciu Rómov so slovenskou spoločnosťou ako emancipovanou národnostnou menšinou.

Z uvedených dôvodov úrad prostredníctvom svojich regionálnych kancelárií inicioval vytvorenie perspektívnych koncepcií pre obdobie rokov 2007 – 2013 zohľadňujúcej prierezový charakter problematiky v rámci príslušných krajov s najvyšším zastúpením sociálne vylúčených rómskych komunít – v Banskobystrickom kraji, Košickom kraji a Prešovskom kraji.

Pre tvorbu materiálu bola zvolená forma širokého partnerstva a participácie, ktorú prijali predstavitelia rôznych inštitúcií štátnej správy, regionálnej samosprávy, miestnych samospráv, odborných inštitúcií a mimovládnych organizácii pôsobiacich v jednotlivých regiónoch. Východiskami pre spracovanie koncepcií boli dokumenty prijaté pre riešenie problematiky marginalizovaných rómskych komunít na národnej a regionálnej úrovni.

Zároveň s koncepciami boli v jednotlivých regiónoch vypracované aj krátkodobejšie akčné plány, ktoré sú adresné v definovaní, gescii a financovaní jednotlivých aktivít pre naplnenie cieľov a postupu ich monitorovania. V priebehu práce  bolo zistené, že  množstvo vstupných údajov potrebných na prípravu kvalitných akčných plánov nebolo k dispozícii. Preto sa zrealizovalo niekoľko prieskumov, ktorých závery budú súčasťou jednotlivých koncepcií a akčných plánov..   

Dokumenty sú výsledkom dvojročnej spolupráce neformálnych medzisektorových regionálnych partnerstiev. Vychádzajú z objektívneho poznania potrieb cieľovej skupiny, ako výsledku priamej zainteresovanosti jej zástupcov v pozícii  predstaviteľov občianskych združení, aktivistov či občanov miestnych komunít.  
 
Koncepcie zahŕňajú najnovšie poznatky a trendy vývoja riešenia problematiky Rómov vo všetkých oblastiach a nové humanistické prístupy k občanovi, jeho potrebám a záujmom, ktoré patria medzi rozhodujúce determinanty nového systému pre zlepšenie ich sociálno-ekonomickej integrácie.


Koncepcia sociálno-ekonomickej integrácie Rómov v Banskobystrickom kraji

Regionálna koncepcia rozvoja rómskych komunít na území Košického kraja

Regionálna koncepcia riešenia problémov rómskych komunít v Prešovskom kraji

Stratégia sociálno-ekonomickej integrácie Rómov v Banskobystrickom kraji