Úspešná prezentácia programu zachovania kultúrneho dedičstva

14.11.2013

Úrad vlády SR ako Správca programu SK05 Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva, podpora rozmanitosti v oblasti kultúry a umenia v rámci európskeho kultúrneho dedičstva financovaného z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a štátneho rozpočtu SR vo štvrtok 14. novembra 2013 zorganizoval v bratislavskej Redute otváraciu konferenciu pod názvom Znovuzrodené dedičstvo. Tento program prináša na Slovensko finančné prostriedky grantov EHP v objeme viac ako 12,5 mil. EUR. Na konferencii, ktorá sa tešila mimoriadnemu záujmu verejnosti, sa zúčastnilo viac ako 130 hostí.
 
reduta 1
Otváracia konferenciu pod názvom Znovuzrodené dedičstvo.
Konferenciu slávnostne otvorila veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva na Slovensku Inga Magistad, štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Ivan Sečík a generálny riaditeľ Sekcie bilaterálnych finančných nástrojov Úradu vlády SR Ján Krak. Na konferencii sa zúčastnil aj Anders Erdal, predseda Výboru pre finančný mechanizmus EHP z Nórskeho kráľovstva, veľvyslanec SR v Nórsku František Kašický a ďalší významní slovenskí aj zahraniční hostia.
 
reduta 2
Príhovor generálneho riaditeľa Sekcie bilaterálnych finančných nástrojov Úradu vlády SR Jána Kraka
počas otváracej konferencie Znovuzrodené dedičstvo.
Po úvodných príhovoroch odznela prezentácia samotného programu zachovania kultúrneho dedičstva. Záujem vyvolal aj  projekt rekonštrukcie čeľadníka a revitalizácie historického parku kaštieľa v Rusovciach. Prezentácia projektu Pro Monumenta – prevencia údržbou Pamiatkovým úradom SR ukončila prvý blok konferencie.  

Druhý blok konferencie sa zameral na pripravované výzvy na predkladanie projektov. Súčasťou bloku bola zaujímavá diskusia s budúcimi žiadateľmi o projekty v oblasti zachovania kultúrneho dedičstva. Súčasťou programu konferencie bola tiež prezentácia a ukážka praktickej tvorby Školy úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v oblasti súčasného umenia.
 
reduta 3
Otváracia konferenciu pod názvom Znovuzrodené dedičstvo.
V závere konferencie nórska veľvyslankyňa Inga Magistad pozvala všetkých účastníkov na slávnostné otvorenie výstavy Znovuzrodené dedičstvo (kultúrne pamiatky na Slovensku obnovené vďaka podpore z grantov EHP a Nórska v uplynulom programovom období 2004 – 2009). Samotná výstava bude prístupná vo Filharmonickom klube Slovenskej filharmónie v bratislavskej Redute až do 31. decembra 2013, neskôr sa predstaví v ďalších slovenských mestách.

13487