Diskusia v Košiciach otvorila najmä praktické otázky života menšín na Slovensku

19.02.2014

Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny zorganizoval v stredu 19. februára 2014 v divadle Thalia v Košiciach prvý z dvoch workshopov  v súvislosti s prípravou časti Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv týkajúcej sa práv osôb patriacich k národnostným menšinám a etnickým skupinám. Cieľom workshopu bolo otvoriť odbornú diskusiu k aktuálnym otázkam ochrany a podpory práv národnostných menšín a etnických skupín a vytvoriť priestor pre tlmočenie pripomienok a odporúčaní k východiskovému materiálu, ktorý pripravila odborná pracovná skupina pri Výbore pre národnostné menšiny a etnické skupiny.            
 
Diskusia sa týkala otázok súvisiacich napríklad s financovaním menšinových divadiel a umeleckých telies v rámci zriaďovateľskej pôsobnosti vyšších územných celkov, s možnosťami financovania viacročných projektov v oblasti menšinových kultúr, ale aj s aktuálnym stavom mediálnej reflexie menšinových otázok na Slovensku a úlohou médií v oblasti budovania interkultúrneho dialógu a tolerantnej spoločnosti.
 
Na workshope sa zúčastnili zástupcovia národnostných menšín, predstavitelia profesionálnych menšinových umeleckých telies, vyšších územných celkov, médií a ďalší hostia.
 
Druhý workshop k príprave celoštátnej stratégie sa uskutoční  v utorok 25. februára 2014 o 13:00 h v  hoteli Bôrik v Bratislave.  Účasť môžete potvrdiť na e-mailovej adrese matea.bucalo@vlada.gov.skalebo na tel. č.: 02/20925692do 24.2.2014.
 
Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny
Úrad vlády SR

14395