K štyrom bezpečným ženským domom pribudnú na Slovensku ďalšie

28.11.2014

Na prezentácii projektu BEZPEČNÝ ŽENSKÝ DOM – PRIESTOR PRE PLNOHODNOTNÝ ŽIVOT BEZ NÁSILIA, ktorá sa konala vo štvrtok 27. novembra 2014 v Nitre, to potvrdil Ján Krak, generálny riaditeľ sekcie bilaterálnych finančných nástrojov Úradu vlády SR.  Na už uzavretú výzvu, v ktorej sa nachádzajú aj žiadosti o podporu  výstavby či rekonštrukcie domov pre týrané ženy a deti, prišlo doposiaľ 25 žiadostí. Časť z 5,2 milióna eur z programu Domáce a rodovo podmienené násilie, ktorého  správcom  je Úrad vlády SR a ktorý je financovaný z Nórskeho finančného mechanizmu,  opäť pomôže zaplniť chýbajúce miesta pre ženy s deťmi, ktoré sa chcú vymaniť spod domáceho násilia a vytvoriť  tak bezpečné prostredie pre ich zdravý a pokojný život.
 
Nevyhnutnosť podať pomocnú ruku potvrdzujú slová jednej z obetí domáceho násilia, ktorej pomohli ľudia z neziskovej organizácie  Centrum Slniečko: „ Bola som ako v bludnom kruhu, až som sa zúfalá dostala do bodu, kedy som pochopila, že násilník sa nezmení, a že to musím niekomu povedať. Najprv to boli kamarátky, ktoré ma nasmerovali na Centrum Slniečko. Pomohli mi, prestala som sa báť a pozrela som sa násiliu priamo do očí. V mene všetkých žien s podobným osudom Vám ďakujem.“ Práve táto nezisková organizácia už čoskoro vďaka podpore Nórskeho finančného mechanizmu otvorí bezpečný ženský dom, v ktorom sa v individuálnych intervaloch môže striedať 15 - 17 žien. Podľa Mariany Kováčovej, riaditeľky centra Slniečko, je potreba existencie podobných bezpečných domov naliehavá: „Len v Nitrianskom kraji potrebujeme dozariadiť 70 takýchto miest pre týrané matky a rodiny,“ uviedla.
 
Včerajšiu prezentáciu ocenili aj hostia z Nórskeho kráľovstva, ktorí majú funkčný systém pomoci pre obete násilia už viac ako 40 rokov: „Riešenie násilia voči ženám je výzvou pre každú krajinu. V Nórsku máme niekoľkoročné skúsenosti s budovaním azylových domov, tiež telefónnych liniek a so spoluprácou s políciou, so súdmi. A to je niečo, čomu by sa Slovensko mohlo priučiť od našich expertov,“ povedala štátna tajomníčka Ministerstva zahraničných vecí Nórskeho kráľovstva Ingvild Næs Stub.
 
Úrad vlády SR
Sekcia bilaterálnych finančných nástrojov

16582