Len pripomínaním hrôz holokaustu možno prispieť k predchádzaniu ich obdoby

27.01.2016

Každoročne si 27. januára  celý demokratický svet pripomína Medzinárodný deň pamiatky holokaustu, ktorý v roku 2005 vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN na svojom 42. plenárnom zasadaní. Aj dnes  ̶ 71 rokov po oslobodení nacistického koncentračného a vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau v dedine Brzezinka neďaleko poľského mestečka Osvienčim Červenou armádou, zostáva tragické posolstvo tejto čiernej kapitoly histórie Európy stále aktuálne. Pri tejto príležitosti si Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny  s úctou spomína na všetky nevinné obete, ktoré pre ľudskú neznášanlivosť počas nacistického a fašistického teroru zaplatili tým najcennejším  ̶  svojím životom.

Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny považuje za dôležité viac ako kedykoľvek predtým pripomínať súčasným generáciám potrebu neustáleho zintenzívňovania zápasu proti všetkým formám a prejavom intolerancie, rasizmu, xenofóbie či antisemitizmu v našej spoločnosti, v duchu európskych hodnôt: demokracie, mieru, slobody a rovnosti, vzájomného rešpektu, solidarity a spravodlivosti.

Pri tejto príležitosti sa Mária Jedličková, poverená splnomocnenkyňa vlády Slovenskej republiky pre národnostné menšiny zúčastní v utorok 26. januára 2016 slávnostného otvorenia Stálej expozície múzea holokaustu v Seredi a slávnostného koncertu v Bratislave v Moyzesovej sieni. Riaditeľka kancelárie úradu Alena Kotvanová sa pri tejto príležitosti zúčastní na podujatí venovanému spomienke na holokaust Rómov Ma bisteren! spojeného s prezentáciou publikácie Nové poznatky o holokauste Rómov na Slovensku, ktorá sa uskutoční 27. januára 2016 v Goetheho inštitúte v Bratislave.

Mária Jedličková tiež prijala pozvanie Veľvyslanectva Izraela na Slovensku na ceremóniu odovzdávania ocenenia Spravodliví medzi národmi, ktorá sa uskutoční 27. januára 2016 o 18.00 h v historickej budove Národnej rady Slovenskej republiky na Župnom námestí. Toto prestížne ocenenie udeľuje Komisia pre rozpoznávanie spravodlivých ľuďom, ktorí nejakým spôsobom prispeli k záchrane židovského obyvateľstva pred holokaustom. Komisia bola založená a aj v súčasnosti je vedená Izraelským najvyšším súdom Doposiaľ je nositeľom tohto význačného ocenenia  546 Slovákov. Ich mená budú navždy vytesané do Múru cti v Záhrade Spravodlivých v múzeu Yad Vashem v Izraeli.

19924