Úrad vlády vyplatil už viac ako 3 milióny eur na podporu kultúry národnostných menšín

16.08.2016

Leto je už v plnom prúde aj z pohľadu kultúry národnostných menšín a po celom Slovensku sa uskutočňuje množstvo kultúrnych aktivít. Menšinové kultúrne leto v Bratislave, Festival kultúry Rusínov vo Svidníku, Celoštátny ľudovo-umelecký festival v Želiezovciach,   Sviatok kultúry a vzájomnosti v Kežmarku – tieto a mnohé iné významné podujatia národnostných menšín boli podporené z dotačného programu Úradu vlády SR Kultúra národnostných menšín 2016. Gestorom tohto programu je  László Bukovszky, splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny. K dnešnému dňu bola prekročená hranica troch miliónov eur, presne 3 094 110 €  pri vyplácaní dotácií národnostným menšinám za rok 2016, čo je cca 80 %  z celkovej alokácie.  Prijímatelia finančnej podpory tak mohli zrealizovať viac ako 870 projektov. 
 
Celkový objem disponibilných prostriedkov na rozvoj kultúry národnostných menšín na rok 2016 je 3 879 250 eur -  štát nimi  podporuje veľké celoslovenské, regionálne aj miestne kultúrne aktivity, teda hudobné, tanečné a divadelné festivaly, výstavy, vydávanie novín, časopisov či publikácií, činnosť médií, webových portálov, výskumnej a vzdelávacej činnosti národnostných menšín, ako aj multikultúrne a interetnické aktivity.
 
Proces uzatvárania zmlúv s prijímateľmi dotácií pokračuje aj naďalej, Úrad vlády SR má ambíciu vyplatiť kompletnú alokáciu pre menšiny do konca septembra 2016.
 
 
Úrad vlády SR
www.vlada.gov.sk
 
Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny
www.narodnostnemensiny.gov.sk
20925