Reakcia Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR na články denníka SME zo dňa 5.11.2011

08.11.2011

Denník SME 5. novembra 2011 na strane 7 publikoval článok Veroniky Folentovej s názvom O prácu má na budúci rok prísť tri a pol tisíca ľudí. Okrem tohto článku sa denník SME vo vydaní z rovnakého dňa venuje problematike nezamestnanosti ešte v ďalších dvoch článkoch v rámci spravodajstva. Ani v jednom však neinformuje čitateľov o skutočnom stave veci, navyše s terminológiou, ktorú používa, narába neodborne. Napríklad v uvedenom článku s názvom O prácu má na budúci rok prísť tri a pol tisíca ľudí sa viackrát spomína rast nezamestnanosti a autorka sa odvoláva na odborárov, podľa ktorých „možnosti politikov na zastavenie rastu nezamestnanosti“ sú malé. Takéto narábanie s termínmi nielenže nezodpovedá skutočnosti, ale informuje nepravdivo a privádza čitateľov do omylu. Denník, ktorý sa nepovažuje za bulvárny, by však  mal vedieť o odborných témach písať odborne a s terminológiou by mal narábať správne.
 
Ak sa používa termín nezamestnanosť, alebo miera nezamestnanosti, tento termín odkazuje na dáta Štatistického úradu. A z jeho údajov je celkom jednoznačné, že miera nezamestnanosti nerastie, ale naopak, klesá. Podľa údajov ŠÚ SR nezamestnanosť za prvý štvrťrok 2011 medziročne výrazne klesla z 15,1 % na 13,9 %, čo znamená o 31,5 tisíc nezamestnaných menej než v rovnakom období roku 2010. V prvom štvrťroku 2011 to bol prvý pokles miery nezamestnanosti od nástupu recesie. V druhom štvrťroku 2011 miera nezamestnanosti medziročne klesla zo 14, 4 na 13,1%. Ako je možné pri takto jednoznačných a preukázateľných údajoch hovoriť o raste nezamestnanosti?
 
Údaje o nezamestnanosti pravidelne sprostredkúvajú dve kompetentné organizácie – Štatistický úrad SR (ŠÚ) a Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). Zároveň ide o dve rôzne metodiky zisťovania. ŠÚ SR vo výberovom zisťovaní pracovných síl prezentuje, koľko osôb podľa vlastného vyjadrenia nemá platenú prácu (miera nezamestnanosti). Údaje ÚPSVaR vypovedajú o tom, koľko osôb majú v evidencii ako uchádzačov o zamestnanie, presnejšie, koľko osôb je hneď schopných prijať prácu (miera evidovanej nezamestnanosti). Miera evidovanej nezamestnanosti sa počíta tak, že sa počet evidovaných disponibilných nezamestnaných dá do pomeru k počtu ekonomicky aktívnych obyvateľov z predchádzajúceho roka. Nie je to teda aktuálna hodnota. Aj toto zvyšuje mieru evidovanej nezamestnanosti. A takýto jav badáme aj v súčasnosti.
 
Údaje týchto inštitúcií, čiže miera nezamestnanosti a miera evidovanej nezamestnanosti môžu byť niekedy značne odlišné, čo môže spôsobovať interpretačné ťažkosti. Môže sa dokonca stať, že na úradoch práce je evidovaných viac nezamestnaných, ako je rozsah nezamestnanosti priznávaný samotnými občanmi. Takúto situáciu poznáme aj z konca deväťdesiatych rokov 20. storočia.
 
V prvom polroku 2010 sa parametre trhu práce vyvíjali nepriaznivo podľa akejkoľvek metodiky. V prvom polroku 2011 už došlo k pozitívnej zmene - parametre podľa metodiky ŠÚ SR sa už zlepšujú.
 
Podľa údajov ŠÚ SR v roku 2011 dva štvrťroky po sebe rástol počet pracujúcich medziročne o viac ako 40 tisíc osôb. To je zásadná zmena v porovnaní s rovnakým obdobím roka 2010, keď zamestnanosť výrazne klesala. Pokračujúci rast zamestnanosti sa už v druhom štvrťroku 2011 netýkal iba ľudí, ktorí majú vysokoškolské vzdelanie, ale narastá počet zamestnancov s nižšími stupňami vzdelania. Z údajov ŠÚ SR tiež vyplýva, že aj napriek kríze väčšina nových pracovných miest vzniká na plný pracovný čas.
 
Ak teda v súvislosti s témou nezamestnanosti dnes niekto hovorí o „raste“, musí zároveň uviesť, že ide o evidovanú nezamestnanosť. Ak hovoríme o miere zamestnanosti, alebo jednoducho len o zamestnanosti, tak je nutné používať tomu zodpovedajúce údaje, ktorými sú údaje ŠÚ SR – a tie nevykazujú rast, ale pokles nezamestnanosti. Pre každý seriózny denník by malo byť neprípustné miešať terminológiu a čísla podľa ľubovôle. A hoci médiá na Slovensku uprednostňujú negatívne informácie a tie pozitívne poväčšine vytesňujú, malo by byť vecou profesionality, že sa s termínmi bude narábať odborne a pravdivo.
 
 
* * * * *
Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR 

4946