Opatrenie 9: Grantový systém pre akad. výskum

Slovensko má špecializovanú centrálnu štátnu agentúru na súťažné financovanie výskumu a vývoja (APVV), avšak tá funguje veľmi neefektívne. Jej súčasné nastavenie nezabezpečuje tvorbu optimálnych finančných programov, ani objektívny a transparentný výber najkvalitnejších projektov. Administratívne a ani obsahové nastavenie ňou financovaných grantov taktiež nie je optimálne. Navyše, financovanie APVV z verejných zdrojov výrazne kolíše. Preto zrealizujeme zásadnú reformu APVV, vrátane revízie interných procesov a systému hodnotenia projektov, ktorá odstráni tieto nedostatky.

V rámci výskumných projektov slovenských inštitúcií umožníme aj financovanie zahraničných partnerov (partnerstiev so zahraničnými inštitúciami) za podmienok, ktoré pomôžu chrániť duševné vlastníctvo vytvorené na Slovensku. Vytvoríme efektívne podmienky na to, aby bolo do riadenia a chodu APVV zapojených čo najviac špičkových zahraničných vedeckých osobností a odborníkov v oblasti manažmentu vedy. Zavedieme systém garantovaného financovania, ktorý stabilizuje základnú mieru financovania APVV z verejných zdrojov, ale aj pravidelný systém hodnotenia ekonomických a spoločenských prínosov systému. Posilníme aj informačnú a sprostredkovateľskú funkciu APVV s cieľom podporiť zapájanie slovenských subjektov do európskych výskumných štruktúr a grantových programov.  

V oblasti základného aj aplikovaného výskumu zohľadníme rôzne potreby a finančnú náročnosť výskumu v oblastiach prírodných a spoločenských vied, a vytvoríme rôzne grantové schémy alebo výzvy, ktoré zodpovedajú ich špecifickým potrebám. Zavedieme tiež špecifické výzvy zamerané na hodnotenie verejných politík a sociálne experimentovanie, ktorých cieľom bude podporiť národný výskum zameraný na špecifické potreby slovenskej spoločnosti.  

Súčasťou reformy bude aj vytvorenie viacstupňového grantového systému na podporenie základného a aplikovaného výskumu s nasledujúcimi parametrami:
  • Transparentné prideľovanie malých počiatočných grantov na základe posudkov žiadostí odbornými hodnotiteľmi,
  • Ďalšie výrazne vyššie financovanie na základe hodnotenia pokroku výskumu verejnou komisiou s prevahou zahraničných hodnotiteľov.

Za implementáciu zodpovedá: Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s Útvarom splnomocnenca vlády SR pre vedomostnú ekonomiku.

Linky zodpovedajúcich útvarov:
http://www.minedu.sk/
www.vedomostna-ekonomika.gov.sk

Akčný plán Opatrenia 9 (Dokument akčného plánu opatrenia)

Ďalšie čítanie:
Článok 1 (link na článok)
Článok 2 (link na článok)