Opatrenie 11: Efektívnejšie využitie ŠF EÚ

Jednou z hlavných priorít Európskej únie deklarovaných v stratégii Európa 2020 je podpora rastu založeného na inováciách. Je preto veľmi pravdepodobné, že v súlade so strategickými prioritami EÚ bude mať Slovensko v budúcom programovom období (na roky 2014-2020) k dispozícii ešte väčší objem štrukturálnych fondov EÚ na výskum a vývoj, ako tomu bolo doteraz.

Tieto prostriedky môžu dramaticky zvýšiť kvalitu vedy a globálnu konkurencieschopnosť slovenského hospodárstva. To je však možné iba pod podmienkou, že ich budeme využívať dramaticky efektívnejšie ako doteraz, t. j. že sa budú využívať na základe dôkladne pripravenej a premyslenej koncepcie a systému, a že sa prenesie dôraz zo súčasnej kontroly formálnych procesov (výkazy, potvrdenia a dokumentácia) na užitočné výstupy projektov.
Preto pripravíme takúto koncepciu a systém, vrátane relevantných operačných programov . S týmto cieľom zrealizujeme systematické a podrobné analýzy („midterm review“) doterajšieho fungovania Operačného programu Výskum a  Vývoj, Vzdelávanie a Konkurencieschopnosť a Hospodársky Rast. Porovnáme ich fungovanie s relevantnými „benchmarkmi“ zo zahraničia, identifikujeme medzery v existujúcich programoch, a pripravíme štúdie vykonateľnosti pre hlavné identifikované priority tak, aby nastavenie týchto operačných programov a ich výziev vychádzalo už z reálne identifikovaných potrieb a možností slovenskej vedy a širšej hospodárskej a spoločenskej praxe aj v súlade s inovačnými potrebami samosprávnych krajov identifikovaných v Regionálnych inovačných stratégiách.

Za implementáciu zodpovedá: Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR, Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, Ministerstvom financií SR, Ministerstvom zdravotníctva SR, Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka a Útvarom splnomocnenca vlády SR pre vedomostnú ekonomiku.

Linky zodpovedajúcich útvarov:
http://www.minedu.sk/
www.mhsr.sk
http://www.telecom.gov.sk/index/index.php
www.mfsr.sk
http://www.health.gov.sk/
http://www.mpsr.sk/sk/
www.vedomostna-ekonomika.gov.sk

Akčný plán Opatrenia 11 (Dokument akčného plánu opatrenia)

Ďalšie čítanie:
Článok 1 (link na článok)
Článok 2 (link na článok)