Opatrenie 10: Grantový systém pre apl. výskum

V súčasnosti na Slovensku neexistuje efektívny, transparentný a stabilný grantový systém na podporu aplikovaného výskumu a vývoja prepojeného na potreby hospodárskej a spoločenskej praxe. Aj keď Slovensko má uzatvorených vyše dvadsať bilaterálnych zmlúv o medzinárodnej spolupráci v oblasti výskumu a vývoja, možnosti reálnej spolupráce sú veľmi obmedzené. S výnimkou podpory mobility totiž spravidla neexistujú nástroje ani finančné prostriedky na podporu dlhodobej spolupráce na výskumných a vývojových aktivitách slovenských firiem či inštitúcií a ich zahraničných partnerov. Mnohé krajiny pritom do bilaterálnej spolupráce investujú značné sumy a Slovensko by tak za relatívne malú investíciu mohlo pre svoje firmy a inštitúcie získať zaujímavých partnerov so silnou domácou finančnou či inštitucionálnou podporou.

V nadväznosti na reformu APVV vytvoríme nový dopytovo orientovaný grantový systém na podporu aplikovaného výskumu a vývoja a prehodnotíme rozdelenie grantových prostriedkov medzi základný a aplikovaný výskum s cieľom zabezpečiť ich vyvážené využívanie. Systém bude vytvorený na báze obdobných princípov transparentnosti a efektívnosti ako v prípade grantov pre akademický výskum. V tomto prípade však bude dôraz kladený na podporu iba takých projektov, ktoré sú poháňané priamym dopytom z hospodárskej a spoločenskej praxe a sú zamerané na tvorbu nových, priamo využiteľných výrobkov, technológií, postupov, služieb či politík s využitím na Slovensku a s globálnym potenciálom.

Okrem priamych výskumných aktivít budú v rámci systému spolufinancované aj nepriame aktivity podporujúce výskumnú spoluprácu medzi firmami a akademickými pracoviskami, ktoré sú štandardne podporované štátom aj v najvyspelejších krajinách OECD. V tomto systéme umožníme v rámci výskumných projektov slovenských inštitúcií aj financovanie zahraničných partnerov (partnerstiev so zahraničnými inštitúciami), a vytvoríme možnosti na národnú podporu vysoko medzinárodne hodnotených projektov vytvorených v rámci rámcových programov EÚ.

Za implementáciu zodpovedá: Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR a Útvarom splnomocnenca vlády SR pre vedomostnú ekonomiku, po konzultácii s Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Linky zodpovedajúcich útvarov:
http://www.minedu.sk/
www.mhsr.sk
www.vedomostna-ekonomika.gov.sk
http://www.mpsr.sk/sk/

Akčný plán Opatrenia 10 (Dokument akčného plánu opatrenia)

Ďalšie čítanie:
Článok 1 (link na článok)
Článok 2 (link na článok)