Ľudské práva – späť k podstate

Pod záštitou podpredsedu  vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolfa Chmela sa dnes v bratislavskom hoteli Bôrik sa začala dvojdňová medzinárodná konferencia ku Dňu ľudských práv a k 20.výročiu prijatia Listiny ľudských práv a slobôd pod názvom „Ľudské práva - späť k podstate“.
 
Konferenciu, na ktorej sa zúčastňuje 150 hostí, otvorila predsedníčka vlády SR Iveta Radičová. Ako povedala vo svojom príhovore, po desatročiach napĺňania listiny ľudských práv dnes v Európe, na Slovensku a ani vo svete nemôžeme vysloviť pozitívne vety. Za ľudské práva označila dôstojnosť žitia nielen pri napĺňaní základných materiálnych potrieb, ale svet založený na morálke a hodnotách. Spravodlivý princíp zabezpečenia materiálnych a duchovných potrieb je základom napĺňania ľudských práv. Nejde pri tom len o kritériá ako sú vzdelanie, kvalifikácia, kvalita práce, občianska participácia či odmena za prácu, ale oveľa dôležitejšie je pociťovanie spravodlivosti. Dôstojnosť znamená mať reálnu šancu byť aktívnym. Pohltení finančnou krízou stále ostrejšie vímame stratifikačné rozdiely v spoločnosti. Iveta Radičová položila otázku, či nenastal čas zamyslenia sa nad tým, či sú tieto rozdiely spravodlivé. Pri otázke kam kráča Európa, eurozóna či Slovensko podľa nej treba nájsť spravodlivosť, ktorá je aktuálnou otázkou dnešných dní.
 
Príčinou morálnej krízy a absencie solidarity je nevysporiadanie sa so zločinmi nacizmu a komunizmu, za ktoré v SR nebol nik odsúdený. Predsedníčka vlády predstavila laureátov Ceny vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny, ktorú si dnes večer prevezmú Anton Srholec, Miroslav Kusý, Milan Šimečka a Agneša Kalinová ako tí, ktorí sa nebáli pomenovať ríšu zla. Zdôraznila, že je dôležité, aby nové generácie pochopili, že demokracia je často dôležitejšia ako skyva chleba.
 
V úvode konferencie vystúpila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorá na príklade zlyhania súdnej moci z nedávneho obdobia poukázala na nutnosť zbaviť sa ľahostajnosti, prestať mlčať a pomenovávať problémy.
 
Podpredseda vlády SR pre ľudské práva a národnostné menšiny Rudolf Chmel pripomenul, že nadišiel čas vrátiť sa ku kľúčovým pojmom Listiny základných práv a slobôd a oživiť jej ducha. Informoval, že vláda SR schválila zámer strategického ľudsko-právneho dokumentu, ktorý má byť  byť prvým svojho druhu v podmienkach SR.
 
Za zahraničných hostí sa účastníkom konferencie prihovorila Isil Gachet z Kancelárie komisára Rady Európy pre ľudské práva, Vladlen Stefanov z Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva a Assia Ivantcheva z Direktoriátu pre ľudské práva Úradu OBSE pre bezpečnosť a ľudské práva.
 
Konferencia bude pracovať v štyroch paneloch. Predstavitelia vlády SR a medzinárodných ľudskoprávnych organizácií budú v prvom paneli diskutovať o úlohe nezávislých inštitúcií a inštitúcií výkonu spravodlivosti pri ochrane a podpore ľudských práv. Diskusia v druhom paneli bude na tému ľudské práva a morálka. Tretí panel bude rozoberať otázky ľudskej dôstojnosti, rovnosti, spravodlivosti a slobody jednotlivca, pričom sa bude zaoberať aj ochranou ľudskej dôstojnosti v čase krízy. Druhý deň konferencie je venovaný otázkam multikulturalizmu v Európe a na Slovensku a prezentácii prípadových štúdií slovenských ľudskoprávnych mimovládnych organizácií.
 
Informačné centrum Úradu vlády SR